Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


POSKUPELA I JUNETINA: Rastu cene mesa, za kilogram piletine i 600 dinara

03. septembar 2021. 10:20:27 Pročitano 777 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

CENE svinjskog i pilećeg mesa skočile su za petinu u srpskim trgovinama pre svega zbog deficita svinja i živine u farmama, a izvesno poskupljenje sada beleži i juneće meso.

Dok se prognozira da bi cene svinjetine i junetine na ovom nivou mogle da ostanu do kraja godine, živinari upozoravaju da je piletina tek sada u rangu cene koštanja.

Od 500 dinara krajem jula, preko 600 početkom prošlog meseca, svinjski file u trgovinama sada ima cenu i do svih 770 dinara kilogram. Poskupljenje živih svinja, ali i njihov trenutni deficit na tržištu, razlozi su za skok ove vrste mesa.

- Do pre par meseci cena živih svinja je bila 135, da bi se sada ustalila na 160 dinara kilogram za bekon klasu, svinje od 110 do 120 kilograma težine. Cena tovljenika je od početka godine bila niska, tako da smo svedoci da su mnogi proizvođači odustali od gajenja. Tokom leta, međutim, počeli su da rade turistički i ugostiteljski objekti, krenula su slavlja i putovanja, što je povećalo tražnju. Pri tome, mnogi proizvođači ostavljaju tovljenike za zimu za posečenje, tako da praktično imamo nestašicu svinjskog mesa – objašnjava razloge poskupljenja svinjskog mesa doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Što se tiče junetine, Vujić napominje da je cena tovnih junadi sada 2,2 evra za kilogram žive vage, što je minimalno poskupljenje u odnosu na period od pre par meseci, tako da ne očekuje da će cena junećeg mesa u trgovinama biti viša od 800 dinara.

- Klaničari i trgovci poskupljenje objašnjavaju rastom cena stočne hrane. To, međutim, definitvno nije glavni razlog što se upravo po ceni junadi vidi, jer tu imamo povećanje sa 2,1 na 2,2 evra. Da je do stočne hrane, koliko je ona poskupela od početka godine, kilogram žive vage svinja ne bi mogao da bude ispod 200 dinara, a cena svinjetine bi bila nedostupna za najveći broj potrošača – navodi on, dodajući da stabilizaciju cena svih vrsta mesa ipak očekuje do kraja godine.

Upozorava, međutim, da ono što potrošači plaćaju u marketima je posledica „sistema spojenih sudova“, a na primeru junećeg mesa mnogo toga zavisi od otkupne cene mleka, koja je i dalje izuzetno niska.

- Informacije sa terena govore da je ove sedmice samo u jednom selu, a reč je o Banjanima kod Uba, rasprodato 200 muznih krava, jer je predaja mleka neisplativa. Ako se takav trend nastavi, naročito sitniji farmeri sa do tri grla, krave će rasprodavati. A ako nema muznih krava, nema ni junadi, a tek onda će ta vrsta mesa poskupeti – kaže naš sagovornik.

Rastu i cene piletine

Značajno poskupljenje beleži i pileće meso koje se, recimo, u maju u trgovinama prodavalo od 149 do 169, da bi sada imalo cenu od 229 dinara kilogram. Reč je o piletini u trupu, dok se pojedini delovi pileta prodaju od 450 do 600 dinara kilogram.

- Cena celog pileta u odnosu na cenu koštanja je potcenjena punih godinu i po dana u odnosu na sve druge vrste mesa i žrtva je strategije trgovina da piletinu prodaju po damping cenama, kako bi zaradili na drugim maržama – smatra Rade Škorić, predsednik Udruženja Srbije za živinarstvo, dodajući da živinari još od marta upozoravaju na skok cene sirovina za ishranu, soje, kukuruza i suncokreta, od 50 do čak 90 odsto, što je neminovno vodilo poskupljenju piletine.

- Međutim, tek kada je došlo do toga da uz skok cena hrane imamo i vrućine zbog kojih je živina zaostajala u prirastu, pa za nedelju dana praktično imamo deficit od milion pilića koji nisu dostigli potrebnu težinu za klanje, usledilo je poskupljenje. Živa vaga je sada 165 dinara i sa njom smo tek došli u rang cene koštanja. Ovo jeste poskupljenje u odnosu na prethodni damping, ali tek u rangu proizvođačke cene, tako da je nezahvalno prognozirati kako će se cena piletine dalje kretati – objašnjava Škorić. 

Izvor. novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrpski proizvodi jeftiniji u zemljama u okruženju Na vrh strane