Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Poskupljenje mesa: Cena svinjetine će užasno porasti

31. maj 2019. 12:46:17 Pročitano 1900 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Beograd -- Afrička kuga desetkovala je fond svinja u Kini i preti da izazove globalnu nestašicu svinjetine. Cene mesa rastu u EU, a poskupljenje neće zaobići ni Srbiju.

 Koliko ćemo plaćati svinjetinu i zašto naši proizvođači ne mogu da podmire potražnju za svinjetinom u Srbiji?

"Cena svinjskog mesa će užasno porasti", kaže za Prvu TV Milovan Ivanković, predsednik Asocijacije stočara Privredne komore Srbije.

"Nećemo imati svinjetine u prodaji, u Srbiji je veliki deficit te vrste mesa, pa će uvoz porasti", kaže Ivanković.

"Izgubili smo devedesetih klaničnu industriju, koja je imala sirovinski sektor. Klanična industrija sada radi tako da ne znamo koja će cena sutra biti. Cena se u poslednjih 15 dana promenila pet puta", dodao je.

Ivanković kaže da cenu određuju megamarketi, jer nameću cene klaničnoj industriji, ako ona želi da se njihovo meso prodaje u tim megamarketima.

Izvor: b82.net

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1. jula podnošenje zahteva za povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe Na vrh strane