Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


KADA KRENUTI NA PUT - Noću je manja šansa za saobraćajku, ali ako se dogodi onda je TRAGIČNA

24. jul 2017. 14:00:37 Pročitano 4082 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dugu vožnju prati dilema - da li na put krenuti noću ili danju. Pre nego što odlučite, pogledajte koje su prednosti i mane oba izbora.

Vožnja danju

Prednosti

Najveća prednost vožnje danju jeste to što je tada vidljivost mnogo veća, lakše i ranije se uočavaju svi elementi koji utiču na situaciju u saobraćaju, kao i eventualne prepreke.

Vožnja danju je najviše pogoduje osobama koje nose sočiva ili naočare. Sve benzinske pumpe rade, kao i apoteke i prodavnice, a lakše stiže pomoć iz servisa, ako se nađete u nevolji.

Mane

Intenzitet saobraćaja je uglavnom veći, a najveću razliku u odnosu na noćnu vožnju je to što se danju češće nailazi na velike šlepere i poljoprivredne mašine koji su spori, i iza sebe stvaraju kolone.

Danju su i veće gužve na benzinskim stanicama, naplatnim rampama, graničnim prelazima. Vozi se po visokim temperaturama, a svaki zastoj u koloni znači stajanje na suncu, što najteže podnose najmlađi u vozilima koja nemaju klima-uređa

Savet je da se na put krene što ranije, kad se vozač što bolje naspava. Takođe i da se što češće prave pauze. Vodite računa da razlika između spoljne i temperature u kolima ne bude veća od sedam stepeni.

Vožnja noću

Prednost

Najveća prednost je manji intezitet saobraćaja, kao i to što nema gužvi na benzinskim stanicama, naplatnim rampama, graničnim prelazima. Statistika kaže da se noću dešava i manje saobraćajnih nesreća, ali kada se dogode, one su sa katastrofalnim posledicama. Niže su temperature, pa je time i vožnja podnošljivija. Ako i ima zastoja, lakše pada čekanje, zbog temperature. Noću vozač ima mir, jer deca spavaju.

Mane

Drastično manja vidljivost, teže se uočavaju prepreke na putu... Osobe koje slabije vide ne bi trebalo da voze noću. Može se desiti da vozač oseti krizu i da mu se spava, tad mora da stane i da odmori. To se najčešće dešava od četiri do šest časova ujutru.

Moraju se praviti više pauza. Vodite računa da ne dođete na granicu kada su predaje smene, jer se više čeka, a na grčkoj granici to se dešava oko šest ujutru.

- Ono što je najvažnije, bez obzira na to da li putujete danju ili noću, ključno je da se krene odmoran na put, da ste naspavani - kaže Vesna Barbulović iz Auto moto saveza Srbije.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiEvo u kojim slučajevima ne možete da zamenite robu Na vrh strane