Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pravila ponašanja putnika za vreme leta i sigurnosne procedure

18. mart 2013. 18:49:12 Pročitano 7530 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom leta avionom za putnike važe stroga pravila ponašanja. Zato, ako planirate putovanje avionom, treba to da imate u vidu. Kao što postoje pravila ponašanja u svakodnevnom životu, tako postoje i posebna pravila ponašanja u avionu.

Po ulasku u avion, pozdravite stjuardese i sledite njihove instrukcije. Pronađite svoje sedište i spakujte prtljag iznad sedišta, kako biste sprečili stvaranje gužve. U slučaju da Vam za to zatreba pomoć, obratite se kabinskom osoblju. Neophodno je da sa sobom imate Boarding Card na kojoj se nalazi oznaka sedišta i koju morate čuvati do završetka putovanja.

Pripremite se za let i izvadite iz ptrljaga sve što će Vam biti potrebno tokom leta, kako kasnije ne biste ometali osoblje i ostale putnike u avionu. U pregradi naslona sedišta ispred sebe zatećićete besplatan kompanijski Inflight magazin, koji možete čitati za vreme leta, i kasnije poneti sa sobom. Ukoliko vam je nešto potrebno ili imate pitanja, pritiskom na taster možete pozvati kabinsko osoblje

U toku leta, u avionu se nalazi veliki broj putnika visoko iznad zemlje, što među nekima od njih može izazvati uznemirenost, napade straha i panike. Imajte na umu da mnogi ljudi imaju strah od letenja, i stoga se trudite da svojim staloženim ponašanjem sprečite unošenje dodatne nervoze.

Pušenje na letu je izričito zabranjeno, pa možete biti strogo kažnjeni zbog toga ili čak uhapšeni po sletanju. Pažljivo konzumirajte alkohol pre i za vreme leta, pošto je njegovo dejstvo pojačano na velikim visinama.

U slučaju da putujete sa malim kućnim ljubimcem, koga unosite sa sobom u putničku kabinu, neophodno je da mu obezbedite ispravan kavez, kao i dovoljno vode. Nemojte ga hraniti nekoliko sati pre leta i potrudite se da vaš kućni ljubimac pre ulaska u avion obavi sve svoje fiziološke potrebe.

Na početku svakog leta putnici se moraju upoznati sa sigurnosnim procedurama u slučaju nekog nepredviđenog događaja. Ovakve demonstracije sigurnosnih procedura izvodi kabinsko osoblje lično, ili se putnicima o tome prikaže odgovarajući film. Nakon demonstracije, putnik može pročitati uputstvo koje se obično nalazi u pregradi ispred njega.

Vezivanje pojasa

Prvi korak sigurnosnih procedura je, svakako, vezivanje pojasa. Pojas ne treba mnogo stezati, jer to može stvoriti problem prilikom naglih promena pravca aviona. Prilikom trubulencije, putnici koji nisu vezani mogu se ozbiljno povrediti. Iz tih razloga, kao i mnogih drugih, vezivanje pojasa je izuzetno važno.

Maska za kiseonik

Ukoliko dodje do potrebe za maskom sa kiseonikom, potrebno je svega nekoliko sekundi da biste otpočeli sa njenim korišćenjem. Senzori za maske se mogu veoma lako aktivirati i prilikom nekog manjeg poremećaja vazdušnog pritiska ili turbulencije. Ako dodje do ispadanja maske, neophodno je da ispoštujete sve procedure sa kojima ste bili upoznati na početku leta, bez obzira da li postoji stvarna potreba za njenim korišćenjem ili ne. Strogo je pravilo da masku prvo postavljate sebi, bebama, pa onda starijoj deci, jer ćete samo na taj način uspeti da pomognete sebi i drugima.

Prsluci za spasavanje

Uvek postoji rizik od vanrednog sletanja na vodenu površinu, i u tom slučaju putnici treba da se zaštite navlačenjem prsluka za spasavanje. U takvim situacijama, prsluk se još u sedećem položaju prvo navlači sebi, pa tek onda detetu ili drugoj osobi kojoj je potrebna pomoć. Za upotrebu prsluka potrebno je pridržavati se instrukcija za njegovo korišćenje datog od strane kabinskog osoblja na početku leta. Prsluci nikako ne smeju da se naduvavaju u samom avionu, već u trenutku napuštanja aviona, i to povlačenjem konopaca.

Zaštitni položaj tela

Zbog nepredviđenih okolnosti može doći do prinudnog sletanja na kopno ili more, kada je neophodno da putnici zauzmu određeni položaj tela. Položaj koji treba zauzeti jeste savijanje gornjeg dela tela ka napred, sa glavom blizu ili između kolena. Druga varijanta položaja je savijanje tela glavom ka napred, prema susednom sedištu, sa rukama oslonjenim na glavu i to sedište.

Izlazi u slučaju opasnosti

Putinici u slučaju opasnosti treba posebno da obrate pažnju na izlaze za slučaj opasnosti. Takvi Izlazi se obično nalaze tamo gde su sedišta razmaknuta, i označeni su natpisom EXIT. Ako dođe do opasnosti i neplaniranog spuštanja aviona, kabinsko osoblje će, nakon otvaranja vrata, aktivirati tobogane za spuštanje, a putnici će fluorescentnim strelicama na podu biti usmereni u pravcu evakuacije. Nakon spuštanja niz tobogan, svaki putnik treba što pre da se udalji.

izvor: http://www.flyflytravel.com/pravila-ponasanja-putnika-za-vreme-leta-i-sigurnosne-procedure.php

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiKako da znate da li je voće i povrće koje PAPRENO PLAĆATE zaista ORGANSKO Na vrh strane