Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šta je aflatoksin, kako je dospeo u mleko i kako deluje na organizam

06. mart 2013. 13:00:29 Pročitano 4606 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Šta je aflatoksin, kako je dospeo u mleko i kako deluje na organizam

Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, predočio je javnosti rezultate vanredne analize mleka na prisustvo aflatoksina M1, prema kojima je u većini uzoraka otkrivena nedozvoljena količina te kancerogene materije.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević tvrdi da je mleko u Srbiji bezbedno, ali je ipak dogovorio njegovo povlačenje sa tržišta do sledeće analize. A šta je zapravo aflatoksin?

Aflatoksin je proizvod razvoja plesni Aspergillus flavus. Javljaju se u predelima sa vlažnom klimom, baš kao što je Srbija, ali kao posledica suše, baš kao i u Srbiji. U našoj državi se pojavio u kukuruzu tokom sušne 2012. godine i stručnjaci su procenili da je 70 odsto roda zatrovano.  

Kako je aflatoksin dospeo u mleko? 

Preko kukuruza koji se koristi kao ishrana stoke, aflatoksin je dospeo u organizam krava. Aflatoksini koji se nalaze u mleku najjači su poznati kancerogen u prirodi.

U Srbiji je dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,05 mikrograma po kilogramu, u EU 0,025, dok je u Mađarskoj potpuno zabranjen. 

Da bi se napravio kilogram sira, potrebno je najmanje 3,5 litra mleka, što znači 3,5 puta više potencijalno zaraženog mleka i isto toliko veću opasnost po zdravlje ljudi. 

Kada jednom uđu u lanac ishrane, aflatoksini se teško uništavaju. 

Najčešća bolest - rak jetre 

Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, pošto su široko rasprostranjeni u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je rak jetre. 

Stočnoj hrani i koncentratima mogu da se dodaju određeni minerali koji omogućavaju da životinja kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso.

Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini isčezavaju iz mleka. 

Pošto je stočna hrana zatrovana zaraženim kukuruzom, ovaj kancerogen će se pojaviti u svim proizvodima koji su nastali kao posledica koznumiranja zatrovane hrane: u mleku, siru i drugim mlečnim proizvodima. Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da su mleko i druhge namirnice toksične.  

Šta aflatoksin može da uradi organizmu? 

Toksični efekti primarne akutne mikotoksikoze se manifestuju kao upalne

promene na organima za varenje. Akutne aflatoksikoze se odlikuju naglim pogoršanjem stanja organizma, unutrašnjim krvarenjem i smrću. Ipak, da bi došlo do ovakvih promena mora se uneti izuzetno velika količina aflatoksina.

izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/368492/Sta-je-aflatoksin-kako-je-dospeo-u-mleko-i-kako-deluje-na-organizam

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiPlatne kartice Na vrh strane