Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Saveti za putovanja (Domino)

08. decembar 2010. 01:00:00 Pročitano 3492 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nikada ne nosite dokumenta, telefone ili bilo šta važno u džepovima od jakne, ili torbi. Nabavite torbice koje se nose ispod garderobe za dokumenta i pare, a sve ostalo važno nosite u rančevima za putovanja. Oni su napravljeni tako da ih je nemoguće otvoriti dok su vam na leđima.

Kopije dokumenata

Napravite više kopija dokumenata - pasoča, lične karte, kreditnih kartica i karata. Po jednu kopiju nosite sa sobom a jednu ostavite u sobi. Poneko će vam čak savetovati da originalna dokumenta ostavite na sigurnom, ali tada može da vam se desi da vas policija privede pošto nije dozvoljeno kretati se bez dokumenata. U tom slučaju pozovite nekoga da donese originale.

Napravite listu važnih telefona

Ukoliko vam se desi da vam ukradu mobilni telefon, vrlo verovatno ćete shvatiti da ste u problemu pošto su vam u njemu bili i svi telefoni. Zato napravite listu sa svim važnim telefonima: prijateljima koje imate u zemlji gde putujete ili u blizini, ambasade ili zdravstvenog osiguranja.

Rasporedite novac

Nikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom. Rasporedite ga po torbama, džepovima, hotelskoj sobi. Tako će vam uvek ostati nešto čak i ako se desi neka nepredviđena okolnost.

Ponesite hranu, piće i garderobu

Putovanja su divna i ulepšaće vam život, ali se potrudite da olakšate sebi boravak u nepoznatim gradovima. Na ulici u mestu gde ne znate nikoga i ništa, može da bude stresno. U nekim evropskim gradovima tako ćete teško pronaći nešto za jelo na ulici posle devet uveče. Zato uvek uz sebe nosite malo hrane i vodu. Kikiriki i čokoladica su uvek dobra ideja. Uvek imajte i dodatnu garderobu sa sobom pošto vam je lokalna klima nepoznata.

Uplatite zdravstveno osiguranje

Iako vam dodatno zdravstveno osigranje neće biti neophodno, savetujemo vas da odvojite skromnu cifru za dodatno zdravstveno osiguranje. Za desetak dana boravka u zemljama EU košta oko 2000 dinara i dobro će doći u "ne daj Bože" situacijama.

izvor: magazin Domino

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiSaveti za putovanja (Domino) Na vrh strane