Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Primopredaja „Sveobuhvatne analize i izveštaja o sistemu izvršenja u Srbiji“

27. januar 2015. 07:44:43 Pročitano 2899 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od jeseni 2013. godine, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), u okviru svog Programa za pravne i pravosudne reforme sprovodi projekat pod nazivom „Vladavina prava i izvršenje potraživanja” (Rule of Law and Enforcement, RoLE) koji se u potpunosti usredsređuje na unapređenje sistema izvršenja potraživanja u Srbiji.

U oktobru 2014. godine RoLE je okončao analizu sistema izvršenja koja obuhvata preporuke za unapređanje sudske efikasnosti kroz izmene pravnog okvira i jačanje procedura.

Kako smo i sami učestvovali u procesu analize, 26. januara 2015. godine u Hotelu Metropol, održana je svečana primopredaja  „Sveobuhvatne analize i izveštaja o sistemu izvršenja u Srbiji“, kojoj je prisutvovao i naš predstavnik, Ana Zeljković.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaKvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu Na vrh strane