Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Eko dizajn proizvoda koji utiču na potoršnju energije

03. februar 2015. 15:16:50 Pročitano 2904 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 28.  januara 2015. godine  Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije je u saradnji sa timom PLAC projekta i Privrednom komorom Srbije održalo radionicu pod nazivom "Eko-dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije".

Radionica je organizovana u cilju harmonizacije zakonodavstva Republike Srbije u oblasti eko-dizajna sa zakonodavstvom Evropske Unije odnosno u cilju kvalitetnog i efikasnog transponovanja direktive 2009/125/EZ o uspostavljanju okvira za utvrđivanja zahteva za eko-dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Na radionici je predstavljen sistem eko-dizajna, način njegovog uspostavljanja i uloga ključnih institucija u implementaciji sistema. 

Radionica je namenjena institucijama koje su zadužene za implementaciju Direktive o eko-dizajnu, u koje spadaju ministarstva, Institut za standardizaciju Srbije, Akreditaciono telo Srbije, kao i predstavnicima proizvođača, potrošača i većih uvoznika proizvoda  za koje će  implementacijom evropskih propisa biti uvedeni zahtevi eko-dizajna. Radionici je ispred Centra potrošača Srbije prisustvovala Bojana Paunović.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSvetski dan potrošača Na vrh strane