Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zainteresovanost kompanije "Alibaba" jedinstvena prilika za Srbiju

29. septembar 2017. 10:08:08 Pročitano 2280 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Beograd - Zainteresovanost najveće kineske internet prodavnice ''Alibaba'' za otvaranje logističkog centra u Srbiji je jedinstvena prilika za našu zemlju, kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Ovo je jedinstvena prilika za Srbiju , ne samo da u saradnju sa najvećom internet kompanijom kao što je 'Alibaba' razvije jedan logistički distributivni centar u bude za ovaj deo Evrope glavna fokalna tačka, već da pored toga razvijemo i neke druge digitalne platforme", rekla je Matić za RTS.

Ona je pojasnila da bi to mogle da budu digitalne platforme za elektronsku trgovinu, ali i za onlajn turizam, jer ''Alibaba'' ima platformu i za onlajn turizam, što je malo poznato.

U Srbiji već nekoliko dana boravi Nacionalna komisija za reforme i razvoj KIne, a juče su sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomuinikacija imali skup "Informatički put svile za informacionu povezanost".

Matić kaže da je usaglašeno da se radi na četiri prioritetne oblasti - elektronska trgovina, logistika, razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i pameti gradovi.

"Od ove četiri oblasti, Alibaba može da bude partner u tri, kako nekom javnom preduzeću, tako i privatnim kompanijama", naglasila je ona.

Osim ''Alibabe'' u Srbiji je u sredu bilo još jedanaest kineskih kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama koji su razgovarali sa srpskim privrednicima.

"Pre Srbije bili su u Češkoj i Mađarskoj gde su ispitivali tržište. Želeli da vide kakve uslove država daje, kroz povoljniju investicionu klimu", naglasila je Matić.

Predstavnike kineske državne delegacije Nacionalne komisije zanimalo je da li železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, posebno dinamika izgradnje pruge Beograd- Budimpešta.

Sa predstavnicima kineske delegacije, kako je rekla, dogovoreno je da se formiraju četiri radne grupe, da se formira baza projekata, zatim da se formira međunarodna industrijska alijansa, pilot ekonomska zona, a Kinezi su već delegirali jedan grad, dok će u Srbiji to verovano partner biti Niš.

Matić je pojasnila da je kineska Nacionalna komisija za reformu i razvoj telo koje donosi sve strateške odluke kada je u pitanju ulaganje u bilo koju oblast, ali i da kooordiniraju radom svih ministarstva i podnose izveštaj premijeru.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPilot projekat "Sačuvajmo stare vojvođanske sorte povrća" Na vrh strane