Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kvalitet reformi važniji od brzine procesa pregovora

18. septembar 2017. 13:43:51 Pročitano 1892 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U petak 15. septembra 2017. godine u hotelu Metropol, u okviru svoje zvanične posete Srbiji, Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, sastao se predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji I tom prilikom održao predavanje na temu „EU i Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost“.

Han se obratio prisutnima osvrnuvši se na izjavu Žan-Kloda Junkera, koji je najavio proširenje Unije, ali ne do kraja mandata sadašnje Evropske komisije. Naime, Han je istakao da akcenat ne treba stavljati na vremenski rok, već na kvalitet reformi koje se sprovode.

Takođe, govorio je o uspostavljanju slobodnog tržišta, borbi protiv korupcije, ljudskim pravima… ali i da je potrebno vreme kako bi se sve reforme uspešno sprovele.

“Evropi je potreban region Zapadnog Balkana, kako iz ekonomskih razloga, tako i zbog stabilnosti”. Međutim, upravo je prenošenje ove poruke građanima ono na čemu svi zajedno treba da radimo.

Navedenom skupu prisustvovala je I Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, kao predstavnik radne grupe Nacionlanog konventa.

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGas i ove godine najjeftiniji za grejanje Na vrh strane