Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Do EU vodi članstvo u STO, a do STO da prihvatimo promet GMO

05. jul 2017. 14:55:27 Pročitano 4124 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srbija neće moći da zatvori Poglavlje 30 u procesu priključenja Evropskoj uniji (EU) koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, pre nego što ne postane članica Svetske trgovinske organizacije (STO) - rekla je danas bivši Stalni predstavnik Srbije pri toj trgovinskoj organizaciji Bojana Todorović.

Ona je u panel diskusiji o pristupanju Srbije STO u vreme "populističkih izazova međunarodnoj trgovini" rekla da populisti žele da smanje važnost te trgovinske organizacije.

- Članstvo u STO daje mogućnost malim zemljama da prihvatanjem opštih pravila trgovanja zaštite i svoja prava i robu plasiraju na druga tržišta pod jednakim uslovima - rekla je Todorović.

Dodala je da od 194 članice UN, samo 21 nisu članice STO.

- Srbija za ulazak u STO treba da prihvati opšte pravilo te organizacije o prometu sve robe bez ograničenja. To podrazumeva i promet genetski modifikovanih organizama (GMO), ali se kasnije mogu propisati posebni uslovi za uvoz, izvoz i uzgajanje takvih biljaka kao što su to uradile druge države - objasnila je Todorović.

Mnoge zemlje su, prema njenim rečima, posle ulaska u STO višestruko uvećale izvoz, Makedonija je od 2009. do 2014. godine vrednost izvoza sa 1,9 milijardi podigla na 3,1 milijardu evra.

Dodala je da je Srbija 2005. godine otvorila postupak pregovaranja o pristupanju STO i od tada završila pregovore sa većinom članica, osim sa nekoliko zemalja među kojima su SAD, Ukrajina i Rusija.

Nema razvoja bez otvorenih ekonomija

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Predag Bjelić istakao je da su države još u 15. veku shvatile da ne mogu da se razvijaju bez otvorenih ekonomija.

- Srbija je još 1966. godine pristupila Opštem sporazumu o trgovini i carinama (GATT) koji je prethodio STO jer je shvatila prednosti članstva u tim svetskim organizacijama i uvela tržišnu ekonomiju. To je važna lekcija iz prošlosti - rekao je Bjelić.

Danas je, kako je rekao, teško dokazati domaće poreklo robe jer se najčešće proizvodi u globalnim lancima kompanija i privrede se ne mogu razvijati uvođenjem protekcionizma i zatvaranjem sopstvenog tržišta.

Predstavnik Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije iz Brisela Karlos Gimeno Verdeho istakao je da Srbija mora da se saglasi sa odredbom koja se odnosi na GMO.

- Puna zabrana prometa i kultivacije GMO nije u skladu sa pravilima STO. Možemo da se saglasimo da zemlja ima određeni period tranzicije - rekao je Verdeho.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo trpeze hrana poskupi deset puta Na vrh strane