Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske upozorava: s tržišta se povlači još jedan proizvod i nije za konzumaciju

30. jun 2017. 12:41:25 Pročitano 4415 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Namirnica se ne smije konzumirati i treba je vratiti ili baciti, stoji u saopštenju Ministarstva

Ministarstvo poljoprivrede obaveštava potrošače da se povlači s tržišta ekološko hladno ceđeno ulje crnog kima od 250ml s rokom uporabe do 30. januara 2018., proizvođača Oleador UG, lot broj 00075, jer zbog prevelike koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika nije za konzumaciju.

Taj je proizvod stavljen na tržište Republike Hrvatske putem subjekata: Alternativa za vas d.o.o., Virovitica, Hermina usluge d.o.o., Zagreb i Žitnica zdrave hrane, Varaždin.

 Analizom je utvrđeno da nije siguran za konzumaciju zato što sadrži policikličke aromatske ugljikovodike u koncentracijama koje prelaze granične vrednosti definisane Uredbom Europske komisije 1881/2006.

Namirnica se ne sme konzumirati i treba je vratiti ili baciti, stoji u saopštenju Ministarstva.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGMO: Nije otrov, ali nije ni zdravo Na vrh strane