Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Da li će provizije za prodaju stana skočiti na ŠEST ODSTO?

09. maj 2017. 12:26:40 Pročitano 2072 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon tri godine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija planira da menja Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. O tome je bilo reči na nedavno održanom stručnom savetovanju posrednika, pa su se mogla čuti razna mišljenja, od toga da bi provizije za prodaju nekretnine mogle da idu i do neverovatnih šest odsto, a bilo reči i o tome ko će plaćati proviziju plati - kupac ili prodavac nekretnine, ili oboje?

Ko treba da plaća proviziju?

Prva od stvari koja bi trebalo da bude precizirana je ko plaća provizuju na kupovinu, odnosno prodaju stana. O ovome će se više razgovarati u septembru, kada će Ministarstvo formirati Radnu grupu za izmenu zakona, sa idejom da se otklone nedoumice koje su se pokazale u praksi, pospeši poslovanje posrednika, ali i korisnicima omogući viši kvalitet usluge.

Stojanović objašnjava da posredničku proviziju plaća nalogodavac, koji želi da koristi uslugu posrednika, i koji je potpisao ugovor o posredovanju sa agencijom za nekretnine. Posrednik na taj način naplaćuje svoje usluge, i obavezan je da izda nalogodavcu fiskalni račun u koji je uključen PDV.

Kolika bi trebalo da bude provizija?

- Država ne propisuje visinu posredničke provizije, ni maksimum, ni minimum, jer to nije u skladu sa tržišnom privredom - priča Stojanović.

On se slaže sa konstatacijom da provizija od dva odsto nije dovoljna za rentabilno poslovanje posrednika u Srbiji, i podseća da se provizije u okruženju kreću između četiri i pet odsto vrednosti nepokretnosti koja je predmet posredovanja.

- Zadatak Ministarstva je da prati i analizira da li se transakcije na tržištu nepokretnosti, kupoprodaja nepokretnosti posredstvom posrednika, odvija nesmetano i da potrošači u Srbiji budu zaštićeni. U tom smislu će se novim zakonskim rešenjem preciznije definisati posredovanje za obe strane, kako bi potrošači imali kvalitetne usluge posrednika i tačno znali šta i koliko plaćaju. Istovremeno, cilj je da branša posrednika nastavi da se razvija, da pruža sveobuhvatnu uslugu potrošačima i da bude konkurentna i profitabilna - priča on.

Šta je s provizijom od šest odsto?

Najave agenata za nekretnine, odnosno posrednika, da će zbog obaveza prema državi i složenosti poslova provizije za prodaju nepokretnosti ići do neverovatnih šest odsto, u Ministarstvu ocenjuju kao nerealne. Kako navode, sami posrednici kažu da im je za rentabilno poslovanje potrebno četiri odsto.

- Cene provizije se slobodno ugovaraju, a usluga određuje tu cenu. Ima ideja sa se sada ta maksimizirana provizija stavi u zakon, ali bilo kakvo određivanje cene nije u skladu sa privrednim sistemom koji imamo, jer su cene slobodne - priča on.

Šta je postignuto dosadašnjim zakonom?

Stojanović navodi da je Srbija za tri godine sustigla Sloveniju i Hrvatsku, koji su dvanaest i sedam godina pre nje zakonom uredile oblast posredovanja u prometu nepokretnosti. Takođe, navodi on, potrošači u Srbiji sve više koriste usluge posrednika kada prodaju ili kupuju nepokretnosti, pre svega zbog pravne sigurnosti koju im pruža usluga specijaliste.

- Broj žalbi tržišnoj inspekciji značajno je smanjen i, po mišljenju stručnjaka i privrede, ovaj Zakon se u praksi pokazao kao dobar i primenljiv, pa su rezultati očigledni - objašnjava Stojanović, koji ističe da i dalje vlada veliko interesovanje za polaganje stručnih ispita za posrednike, iako ih je do sada 2.215 položilo.

Šta će biti sa srpskim tržištem nepokretnosti?

Tržište nekretnina u Srbiji zavisi od ponude i tražnje.

- U ovom trenutku imamo tržište kupaca (veća je ponuda od tražnje), ali se primećuje i nedostatak kvalitetnih nekretnina. Makroekonomska stabilnost i niske kamatne stope na stambene kredite svakako pozitivno utiču na tražnju, ali je za konstantan rast tražnje potrebno značajno povećanje ličnih primanja građana - ističe on.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBadava se žale distribuciji na račune Na vrh strane