Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Vesti iz Regiona. Povlaćenje svežeg svinjskog mesa iz prodavnica u Hrvatskoj koje je uveno iz Belgije.

19. decembar 2016. 08:58:52 Pročitano 2064 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Riječ je o svježem svinjskom mesu iz Belgije koje u Hrvatsku distribuira Medven MM Mesna industrija. Meso je imalo previše sulfadiazina. Ako su kupci kupili to meso i zamrznuli ga, neka ga vrate.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) izdala je obavijest za potrošače o opozivu svježeg svinjskog mesa koje se više ne nalazi na tržištu.

- Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Nacionalna kontakt točka  Republike Hrvatske zaprimila je obavijest o rezultatu samokontrole subjekta u poslovanju s hranom iz Belgije kojim je utvrđena povećana količina sulfadijazina u trupovima zaklanih svinja. Količina navedenog lijeka veća je od maksimalno dopuštene količine kako je utvrđeno Uredbom (EU) 37/2010 te se takvo meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi - priopćio je HAH.

Navode kako su životinje zaklane u Belgiji 7. studenog, a obavijest je nadležnom tijelu Republike Hrvatske upućena 6. prosinca.

- Meso je na tržištu Republike Hrvatske distribuirao Medven MM Mesna industrija d.o.o. iz Gornjeg Prekrižja 4, Krašić, a s obzirom da se isto više ne nalazi na tržištu, subjekt  je odmah pokrenuo opoziv od potrošača - stoji u priopćenju HAH-a. 

MM Mesna industrija u svom priopćenju navodi da je meso distribuirano na hrvatsko tržište 11. studenog, te da se opoziv odnosi na sljedeće proizvode:

  • Svježe rasječeno i nerasječeno svinjsko meso i iznutrice LOT: 161109HR
  • Svježa vakumirana svinjetina LOT BROJA: 161110

Riječ je o antibiotiku za svinje

- Temeljem hitne obavijesti 6. prosinca obaviješteni smo da je uzorkovanjem svinjskog trupa provedenog 7. studenog u klaonici Noordvlees Van Gool u Belgiji utvrđen sulfadiazin, antibiotik koji se koristi u liječenju svinja na farmama.

- Od dobavljača Noordvlees VAn Gool tražene su sve analize koje subjekt u poslovanju s hranom provodi u sustavu samokontrole, te je iz dostavljenih analiza vidljivo da su u mjesecu studenom svi nalazi bili zadovoljavajući - stoji u priopćenju Medven MM Mesne industrije.  

Možete vratiti meso, ali uz predočenje računa

Navode kako je distribuirano isključivo svježe meso. 

- Ali, postoji mogućnost da su neki od naših kupaca zamrznuli meso za vlastite potrebe, stoga molimo da se isto vrati na mjesto kupnje uz predočenje računa. Iskreno se ispričavamo svim kupcima zbog moguće neugodnosti uzrokovane povratom proizvoda - stoji u priopćenju MM Mesne industrije.

Izvor: 24sata.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd sutra prijava za dodatne vaučere za odmor u Srbiji Na vrh strane