Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Brzi kredit za kajanje natenane

03. avgust 2016. 12:23:53 Pročitano 2171 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pojedine banke odobravaju pozajmice za plaćanje robe i usluga na prodajnom mestu. Godišnje kamate i do 36 odsto, i tri puta su skuplje od običnog keš zajama.

Pod parolom uzmite kredit bez odlaska u banku, za samo jedan dan, i odmah nosite robu kući, neki bankari mame građane da uzmu takozvane brze zajmove, ali po paprenoj ceni. Ove pozajmice, međutim, niti su brze, niti su jeftine, a dokumetancija potreban za njih je ista kao da ste se odlučili za bilo koji gotovinski kredit. Razlika je drastična samo u ceni ovog zajma. Brzi zajam košta i do 36 odsto godišnje, a običan keš kredit za više od tri puta manje! Većina banaka od dokumentacije za ove pozajmice zahteva samo potvrdu o zaposlenju i administrativnu zabranu, baš kao i za zajmove koji se odobravaju u prodavnici.

Da bi se dobio brzi kredit, treba da se ode u prodavnicu, izabere roba, a onda pozove bankar koji u toku dana ili sutradan dolazi da uzme podatke. Zatim se proveravaju podaci kod Kreditnog biroa, odnosno da građanin nije u nekoj docnji po drugim kreditima ili prezadužen. Posle toga se odobrava zajam, naravno, ukoliko je sve u redu. Za realizaciju kredita potrebno je minimum dva-tri dana, baš koliko i za bilo koji običan gotovinski kredit, gotovo u svakoj banci. Takođe, banke nude i uzimanje kredita od kuće, dakle bez odlaska u banku, ali po kamatama koje se kreću od sedam do 14 odsto.

- Brzi krediti su za građane koji žele što pre da dođu do robe ili da plate usluge - kažu u jednoj banci. - Mogu da kupe belu tehniku, IT opremu, građevinski materijal, nameštaj ili da plate letovanje. Ovi zajmovi se odobravaju s rokom otplate od šest do 48 meseci, a mogu da ih koriste i penzioneri. Zbog brzine odobravanja njihove kamate su nešto veće nego kod običnih kredita. Nekada zbog brzine odobravanja kredita ne zahtevamo da se podnese potvrda o zaposlenju, već se ona dostavlja naknadno. Takođe, za ove kredite do 60.000 dinara ne zahteva se ni otvaranje tekućeg računa, već je bitno da klijent određenog dana u mesecu uplati ratu. Radi sigurnosti, ovi zajmovi su i skuplji.

Neke banke ih naplaćuju dva i po odsto mesečno nominalno, što znači 30 odsto plus prateći troškovi, pa kamata "naraste" na 36 odsto. Tako da kome se žuri, mora i debelo da plati.

SMS DO KREDITA

U Hrvatskoj, kredit može da se dobije za 15 minuta SMS porukom. Ali cena je paprena. Tako, ukoliko se, na primer, uzima 1.000 kuna, ili oko 100 evra, plaća se premija od 30 kuna i garancija od 250 kuna za mesec dana. Dakle, pozajmica na 30 dana vraća se u iznosu od 1.280 kuna. Ako se neko odluči na dug od dva meseca, može da uzme minimum 2.000 kuna. U tom slučaju premija je 30 kuna, a garancija 870 kuna. Za 60 dana vrati se 2.900 kuna.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane