Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Budimović: Tešško proceniti da li bi cene svinjskog mesa mogle da padnu i kad

01. avgust 2016. 12:57:47 Pročitano 1993 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U naredne tri do četiri nedelje situacija na tržištu svinjskog mesa bi mogla da se reguliše, ali je pitanje, i teško je proceniti da li bi i cene u trgovinama mogle da se vrate na staro, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

Ne očekujem da bi cene mogle da se vrate tako lako, rekao je on Tanjugu isticući da su farmeri podigli cenu, da klaničari takođe imaju svoju računicu- ali da trgovci u svemu tome nemaju takve rizike.

Udeo u poskupljenju cene nemaju samo stočari i klaničari, već i trgovci i zato je teško prognozirati kada bi cena mogla da padne, rekao je Budimović.

On je kazao da je prvi razlog za povećanje cena smanjenje tovljenika i prasadi na tržištu, a na sve to je smanjen i uvoz iz EU.

Kada se određeni broj tovljenika proda očekuje se da se situacija reguliše.

- Pretpostavljam da bi to moglo da bude za tri do četiri nedelje - rekao je on.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je juče da je rast cena svinjskog mesa u Srbiji izazvan kako manjkom tovljenika na domaćem tržistu, tako i skokom cena na evropskom tržistu i time što su evropski farmeri velike količine mesa plasirali na azijsko tržište, pre svega Kine.

U narednom periodu pratiće se situacija i razmatrati opcija intervencije iz robnih rezervi ukoliko to ipak bude neophodno. On je rekao da će se pratiti da li dolazi do cenovne stabilnosti i da će intervencija ipak pokušati da se izbegne, jer to dugorocno može da ima loše efekte.

On je rekao da je u manje-više svim zemljama EU i regiona došlo do skoka cena svinjskog mesa.

U većini prodavnica kupce su ovih dana "dočekale" nove cene svinjskog mesa, koje su ponegde veće i za skoro 200 dinara po kilogramu. Proizvođači navode da je razlog skok cene živih svinja.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane