Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Uporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori

27. jun 2016. 07:39:45 Pročitano 6667 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Paradajz-turizam definitivno ima svoju računicu kada se uporede cene životnih namirnica u Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj.

Mnogi proizvodi u Srbiji su i upola jeftiniji nego na najpopularnijim destinacijama naših turista. Poređenja radi, razlika u troškovima desetodnevnog boravka u Srbiji i Grčkoj za četvoročlanu porodicu iznosi 138 evra, dok u poređenju Srbije sa Crnom Gorom ta razlika iznosi 70 evra.

Milan Zorić (40), koji trenutno letuje u Stavrosu u Grčkoj, kaže da su cene pristupačne iako su za nijansu više nego u Srbiji.

- Zadovoljan sam uslugom u Grčkoj. Hrana je neznatno skuplja nego u Srbiji - kaže Zorić.

U Crnoj Gori situacija je slična kao u Grčkoj. Aleksandar V. (21) iz Beograda, koji će ovo leto provesti u Budvi na sezonskim poslovima, kaže da cene jesu jače nego u Beogradu, ali da je Budva inače skuplja nego ostatak Crne Gore.

- Ako se hrana i namirnice kupuju u lancima supermarketa, turisti mogu da prođu dosta jeftinije - kaže Aleksandar.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori Na vrh strane