Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Paprene kartice za izbegavanje

24. jun 2016. 07:49:05 Pročitano 2292 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Srbije sve manje koriste kreditne kartice, jer su kamate i dalje na ovo zaduženje veoma visoke u odnosu na gotovinske kredite. Tako je cena za korišćenje plastičnog novca od 18 do 32 odsto na godišnjem nivou, a većina banaka ga nudi od 24 do 28 odsto. To je čak tri puta skuplje u odnosu na gotovinski kredit.

Iako su banke prema podacima Kreditnog biroa odobrile limit za 1, 17 miliona kreditnih kartica u iznosu od 84,9 milijardi dinara, koristi se dva i po puta manje ili samo 33,7 milijardi dinara.

Kreditne kartice nisu omiljeno sredstvo plaćanja, iako se sa njima može kupovati i na rate i to do godinu dana bez kamate. Za to su čekovi i dalje neprevaziđeni. Osim visokih kamata, jedan od razloga je što malo građana može i da dobije kreditne kartice, zbog niskih zarada, a penzioneri, jer imaju previše godina. Kod većine banaka, najstariji mogu da se zaduže samo do 75. godine.

Iako se u Evropskoj uniji za sva plaćanja koriste samo kartice, a keš se vrlo retko nosi u džepu, kod nas je obrnuto, jer i oni koji žele da obave kupovinu plastičnim novcem ne mogu u svim trgovinama. Male radnje retko primaju kartice, jer im je veliki trošak za transakcije. Banke naplaćuju provizije i prodavcima robe i za usluge. Pored toga što za korišćenje pos terminala banka uslovljava minimalni mesečni promet na računu, najčešća provizija koju banka uzima od prodavaca ide i do pet odsto na svaku transakciju uz mogućnost zadržavanja novca prodavca do jedne radne nedelje.

Upravo ovakvi cenovnici poslovnih banaka male trgovce teraju da ne prihvataju kartice, jer bi u suprotnom bili prinuđeni da podignu cenu svojih usluga, što bi istrošene novčanike građana Srbije odvelo kod nekih drugih, jefitinijih, pa makar svaku kupovinu plaćali gotovinom.

Takođe, ima firmi koje uopšte ne žele da primaju kartice. Kupovina hleba i kifli u pekarama, novina, žvaka na trafikama, dopuna Bus plus kartice, sve se plaća gotovinom. Plaćanje participacija u domovima zdravlja moguće je obaviti samo kešom.

KAŠNJENJE

U Srbiji 921.820 građana koristi 1,17 miliona kreditnih kartica. Od toga 81.302 kartice su u kašnjenju odnosno vlasnici ne izmiruju na vreme svoje obaveze. U procentima to je 17,8 odsto i to je najveća docnja u odnosu na sva druga zaduženja kao što su krediti, dozvoljeni minus, lizing usluge...

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane