Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Analiza kukuruza na aflatoksin još nije gotova

07. maj 2016. 08:16:15 Pročitano 2203 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da su uzorci kukuruza za koji se sumnja da sadrži aflatoksin poslati u laboratoriju, ali da analiza još nije gotova.

 

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje za hranu RASF nedavno je obavestio službe u Srbiji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza.

Kako je agenciji Beta rečeno u tom ministarstvu, notifikacija koja se odnosi na nalaz aflatoksina B1 u kukuruzu odnosi se na kukuruz koji je namenjen kupcu u Italiji.

"Nakon dobijanja obaveštenja Uprava za zaštitu bilja – fitosanitarna inspekcija je izvršila kontrolu kod izvoznika pri čemu su uzeti uzorci i poslati su na analizu u laboratoriju. Analiza uzorkovanog kukuruza još nije gotova", kažu u ministarstvu.

Podsetili su da je u toku 2015. i 2016. godine fitosanitarna inspekcija proveravala da li u kukuruzu roda 2015, kod oko 250 skladištara odnosno poljoprivrednih gazdinstava, ima mikotoksina.

Do sada je, kako navode, uzeto oko 700 uzoraka i u 15 uzoraka je utvrđen povećan sadržaj mikotoksina.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane