Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Više para za organsku hranu

04. maj 2016. 07:53:08 Pročitano 2286 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srbija je odlučila da više stimuliše proizvođače organske od tradicionalne hrane. Podsticaji za organsku proizvodnju ove godine uvećani su za oko 40 odsto u odnosu na konvencionalnu.

Svi proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom, a imaju sklopljen ugovor sa nekom od ovlašćenih kontrolnih organizacija, mogu da dobiju ova sredstva. To se odnosi na premije za organsko mleko, biljnu proizvodnja i stočarsku proizvodnju, kao i na regres za kupovinu sredstava za ishranu bilja.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, podsticaji su namenjeni poljoprivrednicima čija je proizvodnja u periodu konverzije, kod onih kod kojih je to završeno i čekaju na dobijanje sertifikata i proizvođači koji već imaju sertifikovanu biljnu ili stočarsku proizvodnju.

- Podsticaji se odnose na priplodne mlečne krave, ovce i koze, tovne krave, krmače, kokoške, ćurke, priplodne matice pastrmke i šarana, kao i za tov junadi, jagnjadi, jaradi i pčelarsku proizvodnju - kažu u resornom ministarstvu. - Svi koji su ostvarili pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju, u obavezi su da se u naredne tri godine time bave, u skladu sa propisima.

Inače, Pravilnik o podsticajima za unapređenje ruralne ekonomije, poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom, mogu da refundiraju deo troškova kontrole i sertifikacije u iznosu od 40 odsto. Područja sa otežanim uslovima rada, imaju pravo na povraćaj od 55 odsto, od vrednosti čitave investicije.

- Za stočarsku i biljnu proizvodnju mogu da se ostvare podsticaje za podršku investicijama u preradu i marketing - ističu u Ministarstvu poljoprivrede. - Ta pomoć ide do 50 odsto ukupne vrednosti realizovane investicije, dok za područja sa otežanim uslovima rada ide do 65 odsto. Podsticaji obuhvataju i podršku programima koji se odnose na investicije za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta. Tu su investicije u preradu mleka, mesa, voća, povrća i grožđa i to kroz ulaganja u opremu u objektima za preradu voća, povrća i grožđa, uključujući i proizvodnju vina i rakije.

POVEĆATI PROIZVODNJU

Evropa nema dovoljno organskih proizvoda, pa naši stručnjaci u tome vide veliku šansu srpskih poljoprivrednika. U Srbiji se organska hrana proizvodi na oko 10.000 hektara obradivih površina, a ovim poslom bavi se nešto manje od 2.000 poroizvođača. Stručnjaci smatraju da oko 70 odsto naših oranica ima odličan potencijal za organsku proizvodnju.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane