Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Cela plata za matursko veče

01. mart 2016. 07:43:45 Pročitano 2643 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za matursko slavlje roditelji će morati da izdvoje do 7.500 dinara, dok sa garderobom i frizurom trošak za ovaj dan u proseku iznosi 250 evra. Šok zbog cena i sadržaja nije mogla da sakrije ni glumica Bojana Maljević, majka maturanta. Ona je na Tviteru izazvala buru komentara i opaske da se za 7.500 dinara može letovati.

Školama su stigle ponude sa cenama i sadržajima za proslavu maturske večeri, a konačnu odluku donose saveti roditelja. Luksuzni hoteli su organizovanje proslava prepustili agencijama koje se utrkuju koja će da angažuje poznatiji bend i popularnijeg voditelja i ponuditi bolje nagrade. I dok van Beograda proslave koštaju oko 3.500, u prestoničkim hotelima cene idu i do 7.500 dinara.

- Maturska slavlja su preskupa, pa se plaćaju na rate. U ekskluzivnom restoranu svadba košta 35 evra po osobi. Ne shvatam zašto su proslave za maturante duplo skuplje - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola. On navodi da svake godine na proslavama ima sve manje đaka.

- U srednjim stručnim školama polovina đaka ne ide na matursko veče. Ne zato što ne žele, nego zato što nemaju para. Iskustvo nam govori da to veče košta 250 evra, i to ako ne kupuju preskupu garderobu - kaže Antić.

Milan Okuka, organizator proslave u „Metropolu“, objašnjava otkud razlika u ceni.

- Cena obuhvata ceo paket. Na svadbama posebno plaćate bend, a ovde je sve uračunato, pedesetak ljudi opslužuje 300 maturanata - kaže Okuka.

Hotel „Kraun plaza“ za 6.990 dinara nudi dva benda, di-džeja i Branislava Lečića u ulozi voditelja.

- Hranu i bezalkoholno piće maturanti imaju u neograničenim količinama. Organizatori nemaju veze s alkoholom, ali maturanti mogu da ga kupe u hotelu - kaže Boris Katić, koji organizuje ovo slavlje.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane