Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pola plate za proslavu Božića

05. januar 2016. 07:42:32 Pročitano 2544 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nekada nezaobilazno prase ili jagnje sa ražnja ove godine izostaće sa većine božićnih trpeza, ali će vernici za slavlje ipak dati skoro pola prosečne plate.

Obilje na prazničnom stolu simbol je bogatstva tokom cele godine. Zato građani Srbije, koji tokom godine paze na svaki dinar, za vreme Božića zaboravljaju i na ekonomsku krizu i na niske plate i na nezaposlenost i troše bez mnogo razmišljanja.

U jednoj beogradskoj mesari kažu da su nekada za Novu godinu i Božić prodavali po 200 prasića, dok su poslednjih godina srećni kad prodaju petinu.

- Kupovna moć građana je opala. Prvo su uzimali sve manje i manje prasiće, a kada više nisu mogli da nađu manje, prešli su na plećku, ili but od dva, tri kilograma. Za prase ili jagnje potrebno im je minimum 5.000, odnosno 6.000 dinara, a za lep, veliki komad mesa za rernu dovoljno je i 1.300 - kaže Neda Jovanović, vlasnica mesare.

Čak i sa ovom uštedom, za svečani ručak za Badnji dan i Božić i za sve ostale sitne običaje potrebno je izdvojiti gotovo pola prosečne plate.

- Trpeza za Badnje veče mora da sadrži pasulj prebranac, riblju čorbu i pečenu ribu, a za desert suvo voće, med, orahe i sitne posne kolače, dok se božićni ručak sastoji od tradicionalnog pečenja, sarme, supe, predjela, priloga, pića, torti i kolača. Ispisali smo tri čeka, pa neka nam je Bog u pomoći u junu, julu, kada nam stignu na naplatu - kaže za “Blic“ Beograđanin Milovan Ristić (55).

Ekonomisti upozoravaju kako je veliki broj građana za prazničnu trpezu ispraznio kućne budžete i ostvario prekoračenje na računima.

- Trošenje preko mere i život u minusu osetiće se već u februaru, kad će i potražnja za robom naglo pasti, jer što je bogatija trpeza u januaru, to je februar siromašniji - objašnjava ekonomista Ljubomir Madžar.

Povećan broj kupaca

Promet krajem decembra i početkom januara u trgovinskim lancima za petinu je veći nego prethodnih meseci, a za petnaestak odsto je povećan i broj kupaca.

- U korpama potrošača ovih dana se nalazi više mesa nego inače, ali i više suhomesnatih proizvoda, voća i povrća, raznih vrsta sireva, a skočila je i prodaja kozmetičkih poklon paketa - kažu u jednom trgovinskom lancu.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPotrošači, obratite pažnju na OVAJ ZNAK! Na vrh strane