Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Počela šoping groznica „Crni petak“

27. novembar 2015. 11:15:15 Pročitano 2674 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Crni petak je nastao u Americi i nastupa odmah nakon Dana zahvalnosti, svakog četvrtog četvrtka u novembru mesecu. Ove godine Crni petak nas očekuje 27.11. 2015. Crni petak označava početak sezone kupovine poklona dragim ljudima, a uoči novogodišnjih praznika i obično označava najprometniji šoping dan u godini. Ovim danom počinje sezona kupovine božićnih i novogodišnjih poklona, tako da vlasnici i zaposleni u radnjama prave posebne promotivne ponude kako bi privukli što više kupaca.

Ova tradicija je vezana za još neke zemlje kao što su Kanada, Velika Britanija i Indija.

Posebne pogodnosti i ekstremno veliki popusti su osnovni razlozi zašto u Americi npr. hiljade ljudi provode dane ispred prodavnica čekajući u redu da iskoriste najniže cene u godini..

Nekada je početak Crnog petaka označavao otvaranje prodavnica u petak ujutru u 8:00, a sada Crni petak počinje  već u ponoć pravljenjem redova ispred prodavnica. Česte su svađe i tuče kada je u pitanju ova  vrsta kupovine u Americi. 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiProizvođači priznali laž da "Tonus" ne leči rak i dijabetes Na vrh strane