Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kontrolorima elektrošokeri?

26. novembar 2015. 08:03:48 Pročitano 2463 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zahtev kontrolora u zagrebačkom gradskom prevozu, koji iz straha zbog učestalih fizičkih napada traže da ih u obavljanju radnog zadatka prati obezbeđenje, pa čak i da sami nose oružje u vozilima, danima je glavna tema u hrvatskoj prestonici, a vest je stigla i do njihovih beogradskih kolega koji nisu ostali ravnodušni!

Predsednik Saobraćajnog sindikata GSP "Beograd" Aleksandar Jokić, kaže da je briga o bezbednosti njihovih radnika na najnižim granama.

- Obećavali su nam video-nadzor, odvojene kabine, telefone kojima bismo zvali policiju, ali ništa od toga, malo je urađeno konkretnih stvari - ističe Jokić. - Zalažemo se da se vozačima, pa i kontrolorima dodeli status službenog lica. Nošenje vatrenog oružja nije bezbedno, više smo za opciju elektrošok-pištolja. Verujem da bi pozitivan psihološki efekat na bahate putnike imala i uniforma. Kontrolorima će od velike pomoći biti i najavljeno povećanje broja komunalnih policajaca koji će se angažovati u javnom prevozu.

U privatnoj firmi "Apeks", koja se bavi kontrolom i naplatom javnog prevoza u Beogradu, imaju "mekši" stav.

- Tačno je da naši kontrolori imaju probleme kao kolege u regionu, ali smatramo da je predlog da dobiju dozvolu za nošenje oružje suviše represivan - ističu u "Apeksu".

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrećne Novogodišnje i Božićne praznike Na vrh strane