Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Proizvođači priznali laž da "Tonus" ne leči rak i dijabetes

05. novembar 2015. 08:43:05 Pročitano 2163 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvođač „tonusa“ rešio je da sa ambalaže ukloni nezakonite tvrdnje da njihov hleb leči dijabetes i pomaže u lečenju kancera.

Nakon kontrole tržišne i poljoprivredne inspekcije, kompaniji „Trivit“ je zabranjeno da na ambalaži i oglasnim porukama ističe poruke „ne sadrži GMO“, „lekoviti“, kao i sve ostale nepotkrepljene zdravstvene izjave koje građane mogu da dovedu u zabludu da je umesto uzimanja lekova dovoljno jesti hleb.

Iako je „Trivit“ dugo odbijao da skloni lažne tvrdnje, posle pisanja „Blica“, pritiska javnosti i povlačenja njihovih proizvoda sa rafova trgovinskih lanaca u Srbiji, bili su primorani da izvrše promene.

- Već juče se pojavila takozvana prelazna ambalaža bez ikakvih izjava, a u što skorijem roku izradićemo definitivnu ambalažu na kojoj će biti izjave koje su zakonom dozvoljene - kažu u „Trivitu“.

Tatjana Vehovec, blogerka koja je i pokrenula priču o „tonusu” ukazavši na lažno reklamiranje licence Ruske akademije nauka, smatra da je „Trivit“ prvi put nastupio otvoreno.

- Ovo je pobeda potrošača i zdravog razuma. Do kraja godine biće usvojen i pravilnik koji će jasno definisati i ograničiti korišćenje zdravstvenih izjava na hrani - podseća Vehovec.

I Jagoda Jorga, specijalista za ishranu, smatra da je ono što je dosad pisalo na ambalaži „tonusa“ bilo apsolutno kršenje zakona. 

- Hrana nije lek i ne može da ima išta što ukazuje da može da zameni lekove - kaže Jorga.

Vlasnica i dalje tvrdi da je lekovit

Iako sa ambalaže skidaju nezakonite navode, ljudi iz „Trivita“ o njima ne prestaju da pričaju u televizijskim emisijama ističući upravo ona svojstva „tonusa“ koja su na ambalaži zabranjena.

- Promenili smo ambalažu samo zbog zakona. Ja i dalje tvrdim, mogu da me uhapse, mogu da rade šta god hoće, da „tonus“ ima lekovita svojstva - izjavila je u jednoj emisiji Vera Šćepanović, vlasnica „Trivita”.

Šta su sve lagali na ambalaži:

  1. „Tonus“ blokira toksine i kancerogene materije
  2. „Tonus“ je koristan za prevenciju dijabetesa
  3. „Tonus“ ima licencu Ruske akademije nauka

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiProizvođači priznali laž da "Tonus" ne leči rak i dijabetes Na vrh strane