Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Besparica odavno istanjila šnicle

29. oktobar 2015. 08:08:18 Pročitano 2009 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Samo besparica može da smanji promet, a ne ono šta kaže Svetska zdravstvena organizacija, poručuju proizvođači i trgovci mesa na pijaci "Bajloni", pošto je Međunarodna agencija za istraživanje o raku svrstala mesne prerađevine u prvu grupu kancerogenih proizvoda. Mušterije su godinama unazad prema svojim novčanicima smanjile pazare, ali zato na slavskim trpezama neće manjkati ovala pršute i pečenice.

Dan posle velikih kupovina za predstojeće svetkovine, trgovci na pijaci "Bajloni" su tek odahnuli od posla. Naročito proizvođači mesa, čije su se redovi pršuta, pečenica i kobasica proredili u vitrini. Niko i ne razmišlja o tome što je njihovom glavnom proizvodu prikačena etiketa "kancerogeno".

- I cigarete su opasne, pa sve više ljudi puši - kaže Radomir Zarić, koji nastavlja porodičinu tradiciju mesara iz Kačara, sela između Zlatibora i Užica. 

- Naše meso je kvalitetno, iz domaćeg uzgoja, a koristimo stari recept - samo so, nikakve hemikalije. Sve je deklarisano i pregledano, a radimo po HASAP standardu. Ovim samo plaše narod, da bi kupovali salame, parizere i paštete, a ko zna šta tu tek ima.

Utom nailazi i stalna mušterija. Naručuje slaninu, kao i obično.

- Nema bolje od ovoga, moja preporuka - kaže mladić. - Ne obazirem se previše na to šta pišu, preporučuju, nastaviću da jedem kao uvek.

CENE

Slanina 600-900 dinara

Čvarci 800 dinara

Kobasica 900 dinara

Svinjska pečenica 1.200-1.500

Goveđa pečenica 1.600-2.000

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane