Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Belojević: Meso nije opasno, nego ono što se nađe u njemu

28. oktobar 2015. 08:26:47 Pročitano 2069 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Meso samo po sebi nije opasno, ali može biti opasno ono što se nađe u mesu, odnosno aditivi i konzervansi, izjavio je danas redovni profesor Medicinskog fakulteta higijenolog Goran Belojević.

Meso je neophodna namirnica koja se mora jesti zbog belančevina i gvožđa, ali kada se meso peče na roštilju, onda to više nije meso, nego su to produkti sagorevanja uglja, rekao je Belojević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Belojević je ukazao da, kada se proizvodi hrana za stotine hiljada ljudi, postoji druga logika, nego kada neko proizvodi hranu za sebe iz svoje bašte ili svog dvorišta i da se konzervansi dodaju, jer meso mora što duže da se održi.

Kada se tovi stoka, njoj se ne daje samo hrana, nego i hormoni, što je uobičajen tretman, ali je važno kada se prestaje sa tim, koliko dana pre klanja, što je određeno da bi ti hormoni nestali iz mesa, objasnio je Belojević.

"Ne drže se baš svi uvek toga, jer tu je ekonomija, što više hormona date, to je tov brži. Isto važi i za antibiotike koji se daju zdravoj stoci, koja nije bolesna da ne bi obolevala, to je preventivno", istakao je Belojević.

Postoji zdravstvena ekonomika koja se brine o zdravlju, ali i profitna ekonomija koja se manje brine o zdravlju, rekao je Belojević i ukazao na praksu u Engleskoj, gde se stavlja semafor - "crveno ne valja, zeleno valja", što razumeju i oni koji su nepismeni.

Aditive organizam prepoznaje kao strano telo i tako i reaguje. To strano telo može da izazove i velike probleme i u genomu, odnosno genetskom materijalu, ćelijama i da izazove nagli rast ćelija, što je ustvari rak, upozorio je Belojević.

Komentarišući podatke da samo 50 grama prerađevina povećavaju za 18 odsto šansu za obolevanje od raka debelog creva, Belojević je ukazao da Svetska zdravstvena organizacija nije naučna organizacija, nego da se bavi zdravstvenom politikom, ali da je ono što saopštava zasnovano na naučnim istraživanjima i da ta informacija narodu ne znači ništa.

Prema Belojevićevim rečima, neuporedivo je opasnije po zdravlje pušenje, koje se "ne može stavljati u isti koš".

"Zaključak je naučni - treba da uživamo u hrani, zato što je hrana jedan od izvora zadovoljstva za ljude kao što su ljubav i spavanje", dodao je Belojević.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je sinoć da je dodatnim istraživanjima potrebno utvrditi koje količine određenih vrsta mesa i mesnih prerađevina mogu da budu opasne po zdravlje građana. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije juče da mesne prerađevine - kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka, preneo je Bi-Bi-Si.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBelojević: Meso nije opasno, nego ono što se nađe u njemu Na vrh strane