Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Preoblikovanje evropskog energetskog sistema započinje letnjim energetskim paketom Komisije

21. oktobar 2015. 10:43:08 Pročitano 2107 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U okviru strategije energetske unije Komisija je danas predstavila predloge za nove pogodnosti za potrošače energije, ponovno osmišljavanje tržišta električne energije, ažuriranje označivanja energetske delotvornosti i reviziju sistema trgovanja emisijama EU.

Paket je važan korak ka sprovođenju strategije energetske unije koja je pokrenuta kao jedan od političkih prioriteta Junkerove Komisije u februaru 2015. i koja uključuje dalekosežnu politiku za ublažavanje klimatskih promena. Današnjim predlozima se naglašava načelo „energetska delotvornost na prvom mestu” te se domaćinstva i poslovni potrošači stavljaju u središte evropskog energetskog tržišta.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič izjavio je: „Strategijom energetske unije obavezali smo se na jačanje položaja evropskih potrošača jer smo stvorili jedinstveno i funkcionalno energetsko tržište, stavili energetsku delotvornost na prvo mesto i postali predvodnici u području obnovljivih izvora energije. Danas, pet meseci nakon usvajanja strategije energetske unije, ovaj letnji paket pokazuje našu odlučnost da dekarbonizijuemo privredu te da potrošačima damo centralnu ulogu u energetskoj tranziciji Evrope. On ne pruža samo nove pogodnosti za potrošače, nego i nove pogodnosti za celokupni energetski sistem u Evropi.

Komesar EU za klimatsku i energetsku politiku Migel Arias Kanjete rekao je: „Dela govore više od reči. Danas smo učinili odlučan korak kako bismo u zakonodavstvo uvrstili cilj EU o smanjenju emisija od najmanje 40 odsto do 2030. Moja poruka našim globalnim partnerima uoči konferencije o klimi u Parizu glasi: EU stoji iza svojih međunarodnih obaveza. A ulagačima, preduzećima i industriji poručujem: ulažite u čistu energiju, ona je ovde i nastavlja da raste. Sa tim predlozima Evropa ponovo određuje tok i predvodi globalni prelaz na društvo koje karakteriše niska emisija ugljenika.

Evropski sistem trgovanja emisijama prikladan za budućnost

Sistem trgovanja emisijama EU je vodeći alat Evrope za borbu protiv klimatskih promena te za usmeravanje EU na put prema privredi koju karakteriše niska emisija ugljenika. Današnjim predlogom se šalje snažan signal međunarodnoj zajednici uoči klimatske konferencije u Parizu.

Predlog dolazi u kritičnom trenutku kad i drugi glavni učesnici poput G7 i Kine pokazuju svoju čvrstu odlučnost. Komisija je revidirala sistem trgovanja emisijama kako bi se osiguralo da on nastavi da bude najdelotvorniji i najisplativiji način za smanjenje emisija u sledećoj deceniji. To je prva zakonodavna mera prema sprovođenju obaveze EU u pogledu smanjenja emisije gasova staklene bašte za najmanje 40 odsto do 2030. na domaćem tržištu.

Ambicioznim klimatskim politikama stvaraju se i poslovne prilike i otvaraju nova tržišta za tehnologije koje operišu sa niskim emisijama ugljenika. Predloženi ciljani pristup je usmeren na zaštitu međunarodne konkurentnosti industrijskih sektora koji su najviše izloženi riziku od premeštanja proizvodnje izvan EU u države sa manje strogim ograničenjima po pitanju gasova staklene bašte, te na promociju ulaganja u inovativne i čišće alternative.

Nadalje, Komisija predlaže da prihode od trgovanja emisijama države članice iskoriste za finansiranje mera za pomoć trećim zemljama u prilagođavanju učincima klimatskih promena.

Revizija oznake energetske delotvornosti radi boljeg razumevanja

„Energetska delotvornost na prvom mestu” jeste centralno načelo strategije energetske unije jer je delotvoran način za smanjenje emisija i donošenje ušteda za potrošače te se njime smanjuje zavisnost od uvoza fosilnih goriva. Od njenog uvođenja pre dvadeset godina, uspeh oznake energetske efikasnosti je podstakao razvoj energetski efikasnijih proizvoda. Tako je aktuelni sistem označivanja postao previše složen. Komisija stoga predlaže povratak na izvornu lestvicu od A do G oznake energetske efikasnosti koja je jednostavnija i potrošači je već dobro poznaju.

Komisija predlaže reviziju direktive o označivanju energetske efikasnosti kojom se osigurava doslednost i kontinuitet te se potrošačima omogućuje informisaniji odabir uz pomoć kog će uštedeti energiju i novac.

Jačanje položaja potrošača energije

Prepoznajući da su građani u središtu energetske unije, Komisija predstavlja Saopštenje o postizanju novih pogodnosti za potrošače energije na osnovu trodelne strategije:

  • pomaganje potrošačima u uštedi novca i energije boljim informisanjem;
  • pružanje potrošačima većeg izbora mera pri njihovom učešću na energetskim tržištima i
  • održavanje najvišeg nivoa zaštite potrošača.

Potrošači moraju biti jednako dobro informisani te u jednakom položaju kao i kupci i snabdevači na tržištima. To se može postići uz pomoć jasnijih pravila naplaćivanja i oglašavanja, pouzdanih alata za upoređivanje te iskorišćavanjem njihove velike pregovaračke moći u okviru kolektivnih sistema (kao što su kolektivna promena snabdevača i energetske zadruge).

Naposletku, potrošači moraju imati slobodu da stvaraju i troše energiju pod pravednim uslovima kako bi uštedeli novac, pomogli u zaštiti životne sredine i osigurali sigurnost snabdevanja.

Ponovno osmišljavanje energetskog tržišta

Strategija energetske unije osmišljena je kao pomoć u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva za 2030. te kako bi se osiguralo da Evropska unija postane svetski predvodnik u obnovljivim izvorima energije. Kako bi se to postiglo, potrebni su drastični preobražaj evropskog elektroenergetskog sistema te redizajn evropskog tržišta električne energije.

Današnjim Saopštenjem pokreće se javna rasprava o tome kako bi novo tržište električne energije trebalo da izgleda kako bi se zadovoljila očekivanja potrošača i ostvarila stvarna korist od novih tehnologija, olakšala ulaganja, naročito u obnovljive izvore energije i proizvodnju sa niskim emisijama ugljenika. U njoj se prepoznaje međusobna zavisnost država članica EU kad je reč o energetskoj bezbednosti.

Prekogranično tržišno nadmetanje bi trebalo da donese najviše koristi i omogući decentralizovanu proizvodnju električne energije, uključujući za vlastitu upotrebu, te podržati stvaranje inovativnih preduzeća za energetske usluge.

Dodatne informacije:

Izvor: Europa.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiHRISTOS SE RODI! Na vrh strane