Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Stručnjaci predložili: Nivo aflatoksina 0,25 mikrograma

07. oktobar 2015. 07:39:45 Pročitano 1995 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stručna Radna grupa predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku M1 bude bude 0,25 mikrograma po kilogramu, što je dva puta rigoroznije od međunarodno priznatog standarda, izjavila je danas Tanjugu ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Taj predlog je donet na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je istakla da je mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina apsolutno zdravstveno bezbedno.

"Novi nivo je dva puta rigorozniji od međunarodno priznatog standarda, od 0,5 mikrograma, koji važi u tri četvrtine sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine zemalja Latinske Amerike i Azije", precizirala je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je pomenutu Radnu grupu formirala Vlada Srbije, kako bi dodatno zaštitila primarne proizvođace mleka, a to telo čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija.

Bogosavljević Bošković je napomenula da su resorno Ministarstvo i Vlada Srbije uveli niz mera kako bi zaštitili proizvođače mleka, posebno male, sa jednom do devet krava, koji čine 97 odsto farmi u Srbiji.

Oni su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije, pa je Vlada Srbije uvela prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisala otkupom tržišnih viškova mleka.

Bogosavljević Bošković je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede u obavezi da poštuje preporuku stručne Radne grupe i da će ta odluka stupiti na snagu usvajanjem odgovarajućih pravilnika.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKoliko kupujemo domaće: Besparica jača od rodoljublja Na vrh strane