Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


SKANDAL! Izvršiteljima dostupni svi računi: Blokiraće nam i štednju kako bi naplatili dug

01. oktobar 2015. 08:28:47 Pročitano 2447 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. oktobra privatnim izvršiteljima biće dostupni podaci o svim računima građana u bankama, a novac će moći da blokiraju i ako je u pitanju oročena štednja.

Zakonom o platnim uslugama, koji će početi da se primenjuje sutra, predviđeno je, naime, postojanje jedinstvenog registra računa fizičkih i pravnih lica.

Zahvaljujući ovakvoj bazi, ukupno 209 izvršitelja u Srbiji lakše će naplaćivati dugovanja građana za komunalije jer će od centralne banke dobijati podatke o svim računima građana u bankama u Srbiji. Ove informacije koristiće kod naplate dugovanja za struju, vodu, grejanje, telefon, kablovsku televiziju, ali i u slučaju dugovanja po osnovu alimentacije i zaostalih zarada...

- Izvršitelji će sada moći od NBS da pismenim dopisom traže podatke o brojevima deviznih ili dinarskih tekućih i štednih računa. Ukoliko dužnik ima otvorene račune u bankama, izvršitelj će doneti zaključak o prinudnoj naplati i poslati ga banci. Banka će potom morati da blokira određen novac i da ga prenese na račun izvršitelja ili poverioca. Nakon namirenja glavnog duga, kamate i troškova postupka, izvršitelj će moći da naplati i svoju nagradu - precizirala je za „Blic“ Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja.

Manić kaže da će izvršitelji moći da naplate i sa štednog računa građana na kojem je novac oročen. Banka će u tom slučaju blokirati određena sredstva, a novac će biti skinut s računa u momentu kad istekne oročenje. U NBS kažu za „Blic“ da će registar sadržati podatke o vlasniku računa, podatke o licu ovlašćenom za raspolaganje novcem, kao i podatke o računu. Registar neće sadržati informacije o stanju i promenama na računu. 

- Ovi podaci neće biti javno objavljeni i biće dostupni nadležnim sudovima, MUP-u, Poreskoj upravi, izvršiteljima i organu nadležnom za kontrolu deviznog poslovanja - ističu u NBS.

Finansijski forenzičar Miroslava Milenović kaže da podaci o računima građana u bankama govore mnogo o njihovim vlasnicima.

- Tokovi novca su forenzičarima najvažniji i gotovo uvek su polazna tačka za istraživanje korupcije ili kriminala - kaže Milenović i napominje da u praksi mnogi državni službenici mogu da zloupotrebe podatke ukoliko to hoće.

Država da ne zadire u privatnost

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić kaže za „Blic“ da je više puta upozoravao da država treba manje da zadire u privatan život i lične podatke građana. 

- Ako zakon kaže da i izvršitelji mogu da imaju uvid u račune građana, onda nemam šta da pričam - rekao je on.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMožete da im vratite nameštaj, ali i da kupite polovan: Ikea menja koncept poslovanja Na vrh strane