Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Vratite dom našoj deci!

17. jul 2015. 20:24:12 Pročitano 2805 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stanari otrovnih zgrada iz naselja Dr Ivan Ribar održali su popodne protest ispred zgrade Vlade Srbije i izneli svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, odluke da se "otrovne" zgrade ipak ne ruše, a predstavnici stanara održali su pregovore sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Razlog protesta je taj što je Građevinska direkcija odlučila da ne ruši zgrade, a sa stanarima su se prethodno dogovorili da će rušiti i na istom mestu napraviti nove.

Predstavnica stanara Biljana Đukanović je nakon sastanka rekla da ih nisu ni saslušali pošteno. - Njihovo konačno rešenje je da nema rušenja, nego da se prave nove zgrade pored. Poenta je da ti stanovi ne mogu biti uslovni za život i pored sanacije, ostaće zarobljeni otrovi i kancerogene materije u njima. Sanacija će biti izvršena i ti stanovi će biti prodavani drugim ljudima. Na svako naše razumno pitanje, dobijali smo odgovor raskinite vaše ugovore i idite iz svojih  stanova. Teraju nas iz svojih domova, izgubili smo godinu dana borbe - priča Đukanovićeva i dodaje da se još uvek ne zna da li će biti izgrađene dve zgrade ili jedna.

I predstavnici Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture i Građevinske direkcije Srbije nisu danas postigli dogovor sa predstavnicima skupštine stanara o rešavanju problema zgrada sa neprijatnim mirisima u naselju "Dr Ivan Ribar", potvrdila je ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i pozvala stanare da još razmisle o svim predlozima koji su im dati. Ona je dodala da je stanarima danas ponuđeno i zidanje dve nove identične zgrade na istoj lokaciji sa istim stanovima, oblikom i pogledom, kao i sanacija stanova u postojećim zgradama.

"Nismo postigli dogovor sa predstavnicima skupštine stanara i moj poziv svim porodicama je da razmisle o svim ponudama koje je dala Građevinska direkcija, vidite šta je to što vam najviše odgovara: da li je to da dobijete novi stan, u novoj zgradi ili želite da raskinete ugovor, jer ovo nije situacija koja se dešavala do sada", rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka. Kako je kazala, iako su prvobitno tražili nove zgrade, predstavnici stanara "nisu pokazali da smo uspeli da postignemo dogovor".

"Rekla sam, a treba preneti svim porodicama šta su predlozi, ja sam tu i otvorena za svaku vrstu razgovora i sa njima i bilo kim ko bude došao da razgovara", poručila je Mihajlović. Kako je navela, od januara ove godine razgovara se o načinima rešavanja problema hemijskog zagađenja u zidovima i došlo je vreme da se, kako je kazala, "konačno podvuče crta". "Sada treba rešiti probleme porodica koje nisu prihvatile prvobitna rešenja Građevisnke direkcije, a to je bilo ili raskid ugovora i novac ili zamenski stanovi koje je nudio Grad Beograd", objasnila je Mihajlović. Ona je dodala da su oni koji su želeli raskinuli ugovor, a oni koji su hteli da dobiju zamenske stanove dobili su ih. Prema njenim rečima, ostale su 134 porodice koje se nisu sa time složile i traže rušenje zgrada. Takođe, stanarima je ponuđena i mogućost, da se, ako žele, vrate u sanirane stanove pošto je Institut Vinča u međuvremenu sanirao određen broj zgrada koje su pravili privatnici.

"Mi hoćemo da probamo da ih saniramo, ako postoji mogućnost za to, a meriće se emisija i kvalitet vadzuha i sada, i posle sanacije. Ako se desi da posle sanacije to ne bude zadovoljavajućeg kvaliteta, onda ćemo ih rušiti do temelja", kazala je ministarka.

Izvor: Kurir.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Medije

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiČak 300.000 aranžmana odloženo za sledeće leto Na vrh strane