Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ovo jedemo svaki dan, a izaziva rak!

08. jun 2015. 12:46:57 Pročitano 2629 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropska agencija za bezbednost u hrani juče je objavila studiju u kojoj upozorava na jednu opasnu kancerogenu materiju, koji svi jedemo veoma često! U pitanju je materija akrilamid, koja je opasan kancerogen a nalazi se u hrani koja se sprema na velikoj temperaturi poput prženog mesa i čipsa.

Posebno je opasno što su i deca preko grickalica izložena ovom opasnom sastojku. Pored evropske agencije reagovala je i britanska agencija za standarde u ishrani. Ona je upozorila građane, posebno one sa malom decom, da spremaju hranu dok se ne pojavi blaga zlatna boja i da je nikako ne prepeku. Posebno je opasna zamrznuta hrana koja se sprema podgrevanjem.

Izvor: zdravlje-porodica.blogspot.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPorezi na imovinu: Kazna stiže pre rešenja Na vrh strane