Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kazna za Tekane - niti malina, niti vanile

06. jun 2015. 08:15:22 Pročitano 2720 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Označavanje prehrambenih proizvoda ne sme dovoditi u zabludu potrošače da je određeni sastojak pristuan kada nije, navodi se u presudi Evropskog suda pravde.

Presuda je doneta na osnovu tužbe protiv nemačkog proizvođača čajeva Tekane koji je prodavao čaj pod nazivom "Srećna malina i avantura od vanile", uz slike malina i cvetova vanile i natpis "voćni čaj sa prirodnim ukusom", iako čaj ne sadrži ni vanilu, niti malinu.

Lista sastojaka na drugoj strani kutije obuhvata hibiskus, jabuku, list kupine, koru pomorandže i limuna, šipak i prirodne zaslađivače sa ukusom vanile, maline, kupine, jagode i borovnice. 

Nemačka asocijacija za zaštitu potrošača žalila se da Tekane svojom ambalažom dovodi kupce u zabludu po pitanju sadržaja čaja. 

Nemački federalni sud pravde zatražio je od Evropskog suda pravde mišljenje da li označavanje prehrambenih proizvoda može obmanuti kupce, odnosno navesti ih da pomisle da je određeni sastojak prisutan iako zapravo nije, u šta se kupac može uveriti tek kada pročita sastav proizvoda. 

Evropski sud je, pozivajući se na direktivu EU 2000, poručio da potrošači na ambalaži moraju dobiti tačne, neutralne i objektivne informacije koje ih ne dovode u zabludu. Iako sud podrazumeva da kupci čitaju sastav proizvoda pre nego što ga kupe, oznake na ambalaži ne smeju biti obmanjujuće, netačne, kontradiktorne niti nerazumljive, navodi se u zaključku suda.

Izvor: b92.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKazna za Tekane - niti malina, niti vanile Na vrh strane