Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Novi cenovnik i Pravilnik o tarifnom sistemu u javnom prevozu stupaju na snagu 1.februara

01. februar 2015. 07:57:12 Pročitano 2062 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi cenovnik i Pravilnik o tarifnom sistemu u javnom prevozu stupaju na snagu 1.februara. Najbitnije izmene odnose se na način dopunjavanja papirnih nepersonalizovanih kartica, kao i na vrste karata koje će putnici imati na raspolaganju.

"Papirna nepersonalizovana kartica, koja košta 40 dinara, moći će da se koristi jednokratno – za dopunjavanje dnevne (280 RSD), trodnevne (720 RSD) ili petodnevne (1.100 RSD) dopune. Karte važe 24 časa, 72 časa odnosno 120 časova i to od momenta kada se dopune na kiosku, osim u noćnom saobraćaju od 00 do 04h. Na slipu koji kupac dobije prilikom kupovine karata biće jasno naznačeno do kog datuma i vremena kartica važi," kažu u Bus plusu.

Oni ističu da papirnu nepersonalizovanu karticu više nije moguće dopuniti kreditom sa željenim iznosom, ali će svi putnici koji na ovim karticama već imaju kredit, moći da ga iskoriste do momenta isteka njenog važenja od tri meseca.

Osnovna karta u vozilu će od 1. februara, umesto dosadašnje pojedinačne karte za jednu vožnju, biti vremenska karta od 90 minuta i koštaće 89 dinara. Ova karta može da se koristi u više vozila tokom njenog trajanja, a potrebno je da se očita prilikom svakog ulaska, odnosno presedanja u drugo vozilo.

Za korišćenje vremenske karte od 90 minuta ne bira se nikakva opcija na validatoru, već se očitava nepersonalizovana kartica, dopunjena kreditom u željenom iznosu.

Plastičnom nepersonalizovanom karticom je osim osnovne vremenske karte od 90 minuta, moguće očitati i jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, isključivo izborom opcije na validatoru. 

Prilikom uplate kredita od 900 i više dinara na nepersonalizovanu plastičnu karticu, dobija se bonus od 100 dinara.  Putnici će kao i do sada moći da kupe papirnu kartu kod vozača, koja važi za jednu vožnju i košta 150 dinara, naglašavaju u Bus plusu.

U Bus plusu podsećaju da je izmenom Pravilnika o tarifnom sistemu za sve personalizovane kartice omogućeno plaćanje dopune od 365 dana, osim za kartice za nezaposlene koje imaju oznaku P15. Lica starija od 65 godina mogu od 25. januara 2015. da kupe godišnju kartu po ceni od 407 dinara, a koja će važiti od dana kupovine do 31. decembra 2015. godine.

Izvor: Kurir.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKo je dozvolio bankama da podatke o računima dostavljaju SAD? Na vrh strane