Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Skuplja struja od avgusta

05. januar 2015. 11:25:03 Pročitano 2142 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani će i nadalje moći da kupuju struju samo od EPS-a. Iako je od 1. januara ove godine zakonski omogućeno da se električnom energijom snabdevamo tamo gde nam je najpovoljnije, ovo će do daljeg važiti samo na papiru.

Kako je „Blicu“ potvrđeno, od 44 aktivna trgovca strujom koji trenutno rade u Srbiji, nijedan ne sprema ponudu za domaćinstva. Iako je bilo najava da će slovenački „Gent I“, a koji struju prodaje građanima u regionu, ponuditi srpskim domaćinstvima koji troše preko 2.000 kilovata mesečno nešto povoljnije uslove za nabavku, i oni su, kako saznajemo, odustali. Inače, procene su da oko četiri odsto od ukupnog broja domaćinstava ulazi u crvenu zonu.

Iako niko od njih ne želi otvoreno da govori o razlozima za ignorisanje činjenice da mogu da konkurišu EPS-u, nezvanično kažu da je cena struje u Srbiji takva da je nemoguća tržišna utakmica. Možda će, saznajemo, ponude dati u drugoj polovini godine. Zasad, inače, svega tri prodavca struje prodaju električnu energiju privredi, ali u simboličnim vrednostima.

Ta namera dela trgovaca strujom se poklapa sa onim što se ovih dana, istina samo nezvanično, može čuti u Vladi Srbije. Poskupljenje kilovata u ovoj godini nas neće zaobići, ali će, kako saznaje „Blic“, sačekati da se okonča korporativizacija EPS-a. Kako je ovaj proces oročen na sredinu jula ove godine, viši računi za struju će nam stizati od avgusta. Najizvesnije je da će električna energija biti skuplja za 15 odsto.

- Tokom narednih meseci okončaće se proces spajanja većine zavisnih preduzeća Elektroprivrede centrali. Firme poput „Kolubare“, „Kostolca“, „Đerdapa“ biće deo jedinstvenog sistema EPS-a, bar kao i svih pet distribucija. Uz matični EPS, postojaće samo dve ćerke firme - „EPS snabdevanje“ i „EPS distribucija“. Kada se taj posao okonča, otpuste viškovi zaposlenih i ceo sistem učini racionalnijim, ići će se i na povećanje cene struje - objašnjava izvor „Blica“ u Nemanjinoj 11.

Ovu odluku doneo je, kako saznajemo, premijer Aleksandar Vučić.

Šest milijardi gubitaka

Električna energija poslednji put poskupela je avgusta 2013. godine, i to za 11,5 odsto u proseku. Računa se da je cena javnog snabdevanja u Srbiji 30 odsto niža nego u regionu. Ranije računice ukazuju na to da je EPS u poslednjih osam godina na razlici između tržišne i cene javnog snabdevanja izgubio preko šest milijardi evra.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEU finansira tehnologiju za zelenije aerodrome Na vrh strane