Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Od 1. januara najjeftinija karta 90 dinara?

12. decembar 2014. 15:40:18 Pročitano 2488 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. januara ukida se pojedinačna karta u gradskom prevozu od 73 dinara, a najjeftinija će biti vremenska i koštaće 90 dinara, saznaje Blic. List piše da u Direkciji za javni prevoz spremaju nov tarifni model po kome na prodajnim mestima BusPlusa neće više biti pojedinačne karte od 73 dinara.

Nju će, naime, prema saznanjima lista, zameniti vremenska karta koja bi od prvog januara važila 90 minuta umesto 75 minuta i koštala bi 90 dinara, a ne 101 dinar kao do sada.

Ono što je takođe novina, prema saznanjima Blica, jeste da će se u prevozu voziti dve kategorije penzionera.

Tako da će, kako se navodi, penzioneri koji imaju penziju manju od 18.000 dinara plaćati kao i do sada godišnju kartu koja iznosi 400 dinara, dok oni koji imaju penziju veću od 18.000 dinara više neće imati godišnju povlasticu, ali će moći da kupe mesečnu kartu po ceni od 610 dinara.

Blic piše i da će mesečna karta za većinu ostalih kategorija putinika (nezaposleni, zaposlnei, studeti) biti jeftinija za oko 10 odsto.

Izvor: BizLife.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane