Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Stiže novogodišnji talas poskupljenja

05. decembar 2014. 14:52:37 Pročitano 2538 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem ove i početkom naredne godine može se očekivati poskupljenje kućne hemije, kozmetike, kafe, voća i povrća. Od januara do oktobra 2014. maloprodajne cene u proseku su povećane 2,2 posto. Najčešće su se menjale cene poljoprivrednih proizvoda.

Tokom ove godine često smo gledali u nebo, jer cene hrane najviše zavise od vremenskih prilika i međunarodnih odnosa. Od decembra 2013. do oktobra 2014. godine najviše su poskupele pomorandže za više od 80 posto, sladak kupus gotovo 70 posto, limun više od 50 procenata, obavezno auto-osiguranje i telefonska pretplata gotovo 30 procenata.

U istom periodu najviše su pojeftinili krastavac za oko 60 odsto, paradajz više od 20, crni luk oko 15, šećer više od 20 procenata, a ulje i deterdžent u proseku su jeftiniji deset odsto.

- Najveća inflacija u prošloj godini bila je u prvoj polovini godine. Ona je iznosila 12 posto i onda počela da pada do kraja godine. U 2014. godini u januaru mesecu inflacija je bila 3,1 posto, a može se kazati kao kuriozitet da je u četiri meseca bila deflacija. Cene su bile manje nego u prethodnom mesecu - navodi Andra Miloić, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Ekonomisti smatraju da je niska ovogodišnja inflacija posledica slabe domaće tražnje, relativno stabilnog kursa, stabilnih cena i vrlo dobre poljoprivredne sezone.

- Ono što možemo očekivati u 2015. godini je da će s proleća doći do rasta cena i to po osnovu povećanja regulisanih cena, na primer struje, što je dosta verovatno. Sa druge strane imaćemo i efekat rasta cena po osnovu depresijacije kursa - kaže ekonomista Goran Nikolić. 

Napominje i da će najzad nova poljoprivredna sezona verovatno doneti neki blag rast cena hrane koje znatno utiču na ukupnu inflaciju.

Kako RTS saznaje, uskoro će ipak doći do laganog rasta cena nekih proizvoda.

- Pojedini dobavljači najavljuju korekcije cena pojedinih proizvoda. To su kategorije kućne hemije, kozmetike, kafe, voća i povrća. Mi ćemo u pregovorima sa dobavljačima insistirati na tome da cene ostanu stabilne i da budu na najnižem nivou. Gledaćemo da sve ono što može da pojeftini i da pojeftini - navodi Miloš Garić iz trgovačkog lanca "DIS".

Tokom 2014. godine, koja polako izmiče, na akcijskim sniženjima najčešće su bili meso, mesne prerađevine, konditorski proizvodi i kućna hemija. Upravo ti artikli imaju veliki uticaj na kućni budžet, pa se očekuje da trgovci nastave sa akcijama i naredne godine.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS priznao da su nas pokrali na struji Na vrh strane