Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Struju ćemo i dogodine kupovati samo od EPS

26. novembar 2014. 11:16:24 Pročitano 2483 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Niko od registrovanih trgovaca strujom sem EPS snabdevanja neće se 1. januara ozbiljnije uključiti u maloprodaju električne energije građanima, saznaje „Blic”. Postoji mogućnost da jedino slovenački GEN I, koji već prodaje struju delu srpske privrede, u test periodu pokuša da radi i sa domaćinstvima. Ali ne sa svima, već samo s onima koji imaju veću potrošnju, odnosno dosta koriste višu, tzv. crvenu tarifu.

- Pri ceni električne energije koja je niža od tržišne teško da ima prostora za razvijanje konkurencije i pravog otvaranja tržišta struje za građane. Ostali snabdevači će čekati da vide koji je dugoročni plan države - kažu za “Blic” skoro svi trgovci struje.

Veliki snabdevači poput EFT-a, Rudnapa, Nove... zasada neće imati nikakvu ponudu koja se odnosi na snabdevanje građana strujom. U Agenciji za energetiku nisu iznenađeni ovom informacijom.

- Licencu za trgovanje strujom na tržištu Srbije trenutno ima 84 snabdevača, a samo tri snabdeva krajnje kupce. Zbog niske vrednosti cene regulisanog snabdevanja ne očekuje se ni da će veliki broj građana biti uopšte zainteresovano za kupovinu struje na tržištu. Može se desiti da snabdevači ponude povoljnije snabdevanje od regulisanog nekoj grupi domaćinstava, na primer onima koji se greju na električnu energiju i troše više od 2.000 kilovata mesečno - objašnjava za “Blic” Dušan Daković iz Agencije za energetiku.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović kaže za „Blic“ da građani koji ne menjaju snabdevača nemaju nikakvu obavezu prijavljivanja svoje odluke EPS snabdevanju.

- Ugovori koje građani imaju ostaju na snazi - objašnjava Obradović.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane