Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ako vam stigne ovaj SMS, nikako ga ne otvarajte, u suprotnom - OJADIĆE VAS!

09. oktobar 2014. 08:12:28 Pročitano 2712 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mnogi građani s brojeva iz Estonije i Obale Slonovače dobijaju poruke s tekstom: "Zovi me hitno". Reč je o hakerskoj prevari, kojom se skida novac s računa ili se kradu lični podaci.

Mnogi građani Srbije bili su prethodnih dana žrtve velike međunarodne SMS prevare. Korisnici brojeva domaćih mobilnih operatera prijavili su prijem čudnih poruka s inostranih brojeva, pre svega iz Estonije i Obale Slonovače, u kojima je ćirilicom pisalo “Zovi me hitno” ili “Poslednje upozorenje”.

Prema tvrdnjama stručnjaka, reč je o hakerskoj prevari koja ima za cilj skidanje novca s računa žrtve ili krađu ličnih podataka. Oni koji su naseli i pozvali nepoznati broj ostali su bez određene sume novca na računu.

- Najpre mi je stigla poruka s tekstom “zovi me hitno”. Nisam proveravala broj, mislila sam da me zove sin, pa sam automatski pozvala. Javio se neki ženski glas koji je mrmljao nešto na ruskom ili sličnom jeziku. Potom sam proverila broj i shvatila sam da je poruka stigla iz inostranstva, s pozivnim +372, koji pripada Estoniji. Prijavila sam poruke svom mobilnom operateru, a oni su mi odmah rekli da je u pitanju prevara i da ne odgovaram. Srećom, s računa mi nisu skinuli previše novca – kaže jedna od žrtvi ove prevare.

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZašto u Srbiji nema legalno kupljenih „ajfona“ Na vrh strane