Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šerpe Metalca dobile prave blizance iz Kine

09. jun 2014. 08:41:42 Pročitano 2875 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Metalac posuđe, Rubinov vinjak, milka čokolada, slatkiši Soko Štarka, Bambija i Pionira samo su deo proizvoda čiji se plagijati prodaju širom Srbije.

- Posuđe „Metalca“ falsifikuju Kinezi, ali sumnjamo da imaju saučesnike u Evropi, u zemljama u koje naša kompanija izvozi proizvode. Iskopirali su motive koji krase naše šerpe i džezve, pa ih stavljaju na posuđe lošijeg kvaliteta čija je cena niska. Svako ko vidi taj motiv lako može da pomisli da je u pitanju „Metalac“, ali ubrzo shvati da je kupio đubre - kaže za „Blic“ Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalac grupe“.

Falsifikuje se sve, od sportske opreme i tašni do daleko delikatnije robe, do hrane pa čak i lekova, što može da bude i opasno po potrošače. Falsifikatori se ne ustručavaju ni cena po kojima se prodaju originali.

- Sada se prodaju i falsifikati „medenog srca“ i minjon kocaka, kojih je ukupno zaplenjeno više od 24.000 komada - kažu u „Pioniru“, čije su proizvode prvo plagirale firme iz Turske, a sada i iz Makedonije i Srbije.

Kada je prošle godine kruševački „Rubin“ posumnjao da postoji organizovani otkup starih boca vinjaka koje se opet pune, otkrio je da je reč o razblaženom alkoholu nepoznatog porekla obojenom kako bi ličio na original.

- Falsifikati su opasni zato što ne postoji dokumentacija o ispravnosti i kvalitetu, pa su moguće neželjene posledice po zdravlje korisnika - objašnjava Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Falsifikati domaćih brendova obično se prave u Srbiji ili regionu, najčešće u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, u ilegalnim radionicama i magacinima, a prodaju se u kineskim radnjama, na pijacama, buvljacima, ali i u malim privatnim prodavnicama. 

Krivotvorena sportska oprema poznatih svetskih marki dolazi iz Kine, Tajvana i Vijetnama, slatkiši iz Turske, a odeća iz Indije. Odatle stiže u istočnu Evropu i pakuje se u ambalažu istu ili sličnu originalnoj i šalje širom Evrope. Takvo skladište nađeno je i u Pančevu, gde su dva Kineza organizovala lepljenje znaka „najki“ na patike bez porekla. Kineske trenerke, majice i patike uvoze se bez oznaka, a posebno se uvoze oznake poznatih maraka, koje se kasnije dodaju na tu robu da se proda kao original.

Zaplena po prijavi

Tržišna inspekcija najčešće reaguje po prijavi firme koja je uočila da je njen proizvod krivotvoren.

- Kada inspekcija pronađe falsifikovani proizvod, povlači ga s tržišta, oduzima i uništava, a legalni proizvođač dobija sve podatke na osnovu kojih može da pokrene sudski postupak za naknadu štete - objašnjavaju u inspekciji.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo trpeze hrana poskupi deset puta Na vrh strane