Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Srbija uvozi sve, od igle do lokomotive

02. maj 2014. 09:31:07 Pročitano 3258 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Postoji mnogo toga što se u Srbiji ne proizvodi ili se ne pravi u dovoljnoj meri, a što preduzetnici ne prepoznaju kao priliku za pravi biznis. Uvozimo čačkalice, šibice, metle, četke, sveske...

Šibice iz Rusije, čačkalice iz Kine, konac iz Hrvatske, a svi ovi proizvodi prodaju se u Srbiji.  U Srbiji nema ozbiljnije proizvodnje čačkalica, šibica, kao ni četki, svezaka, određenih preparata potrebnih za poljoprivredu. Sve to, uglavnom, nabavljamo u inostranstvu.

Uvoznici koje često označavamo kao krivce što dajemo devize za sve i svašta kažu da nabavljaju samo ono za čim postoji tražnja. 

Iako je preduzetnički duh u Srbiji razvijen, mnogi od ovih proizvoda još nisu prepoznati kao šansa za biznis.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPočela globalna borba s cenama: Stiže nova kriza? Na vrh strane