Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Broj banaka i osiguravajućih društava veliki za Srbiju

30. april 2014. 07:53:14 Pročitano 2659 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Veličina srpskog tržišta nije u srazmeri sa prisustvom 29 banaka i 28 osiguravajućih društava, i u bliskoj budućnosti se može očekivati smanjenje njihovog broja. To ne bi trebalo da utiče na kvalitet usluga, izjavio je u nedelju Tanjugu profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Komentarišući prošlogodišnji gubitak bankarskog sektora u Srbiji od 18 miliona evra, Grubišić je rekao da su na taj gubitak uticale određene banke (kao na primer Univerzal banka), koje su u problemima i loše su upravljale kreditnim rizikom.

Na drugoj strani, deo banaka ima najveće tržišno učešće i pozitivno posluju i vuku velike profite, tako da očigledno, dodao je, postoji perspektiva za banke u Srbiji.

Evidentno je da je broj od 29 banaka preveliki za Srbiju, i treba očekivati da će se on smanjivati - međusobnim preuzimanjem ili odlaskom.

"Neke banke su izašle sa ovog tržišta, na primer KBC banka, neke se spremaju da ga napuste i samo traže pogodnog partnera koji bi preuzeo rizik poslovanja, pa je za očekivati je da se smanji njihov broj", rekao je Grubišić.

Kada je reč o osiguravajućim društvima, Grubišić smatra da će se i tu desiti trend smanjenja broja sa sadašnjih 28 - bilo preuzimanjem, kao što je to nedavno učinila Unika osiguranje sa Basler osiguranjem u Srbiji, ili odlaskom.

Kada se posmatra učešće ukupne premije osiguranja u BDP-u Srbije, koje iznosi oko dva odsto, u odnosu na prosek EU od osam odsto, Grubišić je ocenio da tržište osiguranja ima potencijal za rast u odnosu na zemlje u okruženju, ali da kriza čini svoje i u ovom trenutku taj potencijal ne daje adekvatan rezultat.

Na drugoj strani, osiguravajuća društva u Srbiji imaju stabilnije poslovanje, jer nemaju rizike tog tipa kao što imaju banke sa nenaplativim potraživanjima i nemaju problem sa nelikvidnošću, objasnio je profesor BBA.

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), bankarski sektor od ukupno 29 banaka, 2013. godinu je završio sa gubitkom od blizu dve milijarde dinara ili oko 18 miliona evra i to je prvi put od 2004. godine da bankarski sektor u Srbiji godinu završi sa minusom na računu.

Podaci NBS govore da je gotovo polovina od 29 banaka u prošloj godini imalo gubitak, a prema podacima Udruženja banaka Srbije, uzroci tih gubitaka su smanjenje kreditne aktivnosti od 10 odsto, zatim pad kamata na kredite i nenaplativi zajmovi od gotovo tri milijarde evra, od čega privreda duguje jednu trećinu.

Pojedini domaći eksperti očekuju da će se nastaviti odliv kapitala iz domaćih banaka u stranom vlasništvu, zbog promene evropskih propisa, jer je potrebno smanjiti rizičnost plasmana na problematičnim tržištima, u koje, po nekim procenama, spada i Srbija.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOblačimo polovnu odeću, deci kupujemo polovne knjige, a kući imamo polovne aparate: Šta sve kupujemo što je neko koristio pre nas? Na vrh strane