Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Štrudla sa smokvama iz Srbije vraćena iz EU zbog kancerogene materije!

07. april 2014. 14:28:37 Pročitano 2602 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Štrudla sa smokvama srpskog proizvođača povučena je sa tržišta EU jer sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A - toksične materije koja je, u velikim dozama, potencijalno kancerogena.

Kako je danas Tanjugu rekao Slobodan Vladić, zadužen za bezbednost hrane pri Ministarstvu za poljoprivredu, pre desetak dana u ministarstvo je stiglo obaveštenje da štrudla sa smokvama sadrži nedozvoljen nivo te toksične plesni, a pre par dana, dodao je, stiglo je novo obaveštejne - da je cela količina proizvoda povučena sa tržišta.

Na sajtu Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije (NOPS), navodi se da su sa tržišta EU, osim štrudle sa smokvama, povučeni i krekeri, iz istog razloga. Vladić, međutim, nije mogao da potvrdi informaciju o krekerima i precizirao je da je ministarstvu stigla samo notifkacija za štrudle.

Praksa uzbunjivača za bezbednost hrane u EU je inače da se ne navodi ime proizvođača već samo opis proizvoda.

Po propisima EU, dozvoljeno je tri mikrograma orhatoksina po kilogramu proizvoda za odrasle, i 0,5 mikrograma za decu. U štrudli sa smokvama, prema navodima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, u štrudlama je bilo je više od 15 mikrograma, a u krekerima - deset mikrograma toksične plesni.

Procedura Ministarstva poljoprivrede je da se roba vraćena u zemlju kontroliše, rekao je Vladić, uzorkuje, i ukoliko se potvrdi visok nivo orhatoksina, nadležna komisija bi trebalo da donese nalog za uništenje proizvoda.

Ohratoksin ima potencijalno kancerogeno delovanje, dovodi se u vezu sa razvojem endemske nefropatije, primarno je nefrotoksičan, što znači da može oštetiti urinarni sistem, a u velikim dozama je hepatotoksičan, što znači da može da ošteti jetru.

Izvor: Alo.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane