Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Decembarski računi za struju i gas uvećani zbog nepoštovanja procedura, ljudskog faktora, ali i veće potrošnje

28. mart 2014. 12:51:56 Pročitano 2559 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uvećani decembarski računi za struju i gas posledica su nepoštovanja procedura, ljudskog faktora, kao i povećane potrošnje. Broj prigovora potrošača na januarske račune višestruko je smanjen, a kontrola će biti nastavljena i u narednom periodu, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja Radne grupe za utvrđivanje uzroka uvećanih računa za električnu energiju i gas.

Pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dejan Trifunović i član ove radne grupe, rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da su na decembarske račune za struju, prema dostavljenim podacima, primljene ukupno 40.802 reklamacije od kojih su 16.084 bile opravdane.

Pored objektivnih razloga, odnosno niže spoljne temperatura u decembru, koja je povećala potrošnju struje za 24 odsto, radna grupa je konstatovala da je bilo problema sa očitavanjem brojila, posebno zbog produženja obračunskog perioda u pojedinim privrednim društvima, naveo je Trifunović. U pojedinim distributivnim preduzećima, kao što je slučaj sa niškim „Jugoistokom“, bila je isključena logična kontrola, što je doprinelo da se u nekim slučajevima odštampaju milionski računi za struju. 

Radna grupa je, kako je naglasio, zbog tih propusta naložila EPS-u uspostavljanje jačih kontrolnih procedura, kao i da se do 1. aprila izvrši hitna revizija ugovora između EPS snabdevanja i pet privrednih društava za snabdevanje. "Radna grupa traži i uspostavljanje personalne odgovornosti zbog propusta, kao i da do 1. juna bude preispitan postojeći tarifni sistem za električnu energiju", kazao je Trifunović. 

On je istakao da je ukupan broj reklamacija na račune za električnu energiju u januaru bio dva i po puta manji nego u decembru, a od ukupno 13.181 reklamacija, 4.859 bile su opravdane.

Pomoćnik ministra za sektor nafte i gasa, Petar Stanojević naveo je da je na račune za gas bilo 920 reklamacija, što je 0,4 odsto ukupnog broja potrošača, kojih ima oko 242.000. Na povećane račune za gas za decembar uticale su niže spoljne temperature, kašnjenje  u očitavanju mernih uređaja kod 15 od ukupno 33 distributera, a kod dva distributera je utvrđeno da su obračunavali veći iznos PDV-a od 10 odsto, rekao je Stanojević i precizirao da su drugi faktori, kad se izuzme uticaj temperature, uticali na povećanje računa od 16 do 22 procenta.

Mere koje su međuvremenu preduzete već su dale određene rezultate, jer je na januarske račune uložena samo jedna pismena reklamacija DP “Novi Sad- Gas” i pet puta manje u slučaju „Srbijagasa“. Takođe, DP “Novi Sad- Gas” uspostavio je sistem dvadesetčetvoročasovne kontrole kvaliteta gasa, a “Srbijagas“ je počeo svakodnevno da objavljuje podatke o kvalitetu gasa za sve distributere.

Kad je u pitanju kvalitet gasa, Stanojević je naveo da je donja toplotna moć bila u dozvoljenim granicama kod svih distributera, osim u četiri slučaja, u Bačkoj Topoli, Vršcu, Kanjiži i Zrenjaninu. „I na mestima gde gas nije bio propisnog kvaliteta, izvršen je pravilan obračun”, dodao je on. Stanojević je napomenuo da će od 1. jula oni koji isporučuju domaći gas, morati da ga dovedu na parametre koji su zadati u pravilima o radu transportnog sistema i da bi tada trebalo da počne i naplata penala za lošiji kvalitet prirodnog gasa.

Radna grupa je zaključila da je za otklanjanje propusta u oblasti gasa potrebno pojačati inspekcijski nadzor kod svih distributera, izmeniti nekoliko podzakonskih akata, formirati državnu laboratoriju koja će kontrolisati kvalitet gasa. Takođe, JP “Srbijagas“ je naloženo da do 1. jula akredituje još dve metode koje nedostaju za potpunije praćenje kvaliteta gasa. Svim distributerima je preporučeno da se kao poslednji dan očitavanja mora navesti poslednji dan u mesecu, kao i da razmotre da se ne zaračunavaju kamate na reklamirane račune za isporuku gasa y decembru.

Izvor:  http://www.merz.gov.rs/

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane