Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Rafovi preplavljeni vinima iz uvoza koja nisu prošla proveru

05. mart 2014. 07:09:06 Pročitano 2747 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na rafovima naših radnji mogu se kupiti kvalitetna domaća i uvozna vina osrednjeg kvaliteta. Srpsko tržište je preplavljeno jeftinim i sumnjivim uvoznim vinima koja nisu prošla državnu komisiju za ocenu kvaliteta, jer proveru po strogom Pravilniku podležu samo ona koja tek ulaze na naše tržište.

- Kod nas doduše mogu da se kupe i strana vina visokog kvaliteta, ali kvalitet većeg dela koji se prodaje po bagatelnim cenama je pod velikim znakom pitanja - kaže Velibor Pešić, predsednik UO "Srpsko vino". - Nadali smo se da sva vina na našem tržištu mogu da se provere laboratorijski i dobiju senzornu ocenu. Nažalost, državna komisija za ocenu kvaliteta nema pravo da ocenjuje kvalitet vina koja se već nalaze na tržištu, već samo nove etikete koje se tek pojavljuju u prodavnicama.

Za razliku od stranih, domaća vina su proverena. Uprkos tome što veliki broj domaćih vina može da dobije ocenu "vrhunsko vino", malo koji vinogradar želi da troši vreme na utvrđivanje geografskog porekla, proveru vinifikacije i obeležavanje svake flaše. Zbog toga, većina domaćih vina nosi naziv "stono vino".

- Dobijanje "ljubičaste markice" za vino sa kontrolisanim poreklom nije skupo, ali malo koji vinar želi da na tome gubi vreme - kaže Pešić. - Naše iskustvo govori da su domaća vina neuporedivo kvalitetnija. Kada se kupi boca domaćeg vina, od toga živi desetak porodica, a od boce stranog zarađuje država od akciza i vlasnik uvozne firme.

Koliko se tačno hektara u Srbiji nalazi pod čokotima - nema pouzdanih podataka. Prema zvaničnim podacima na skoro 25.000 hektara se gaji vinova loza. To je izuzetno malo jer je Srbija do 1957. godine imala 137.000 hektara vinograda. Takođe, nepoznanica je i koliko se flaša proizvodi, jer su neke vinarije kupile vinograde u Makedoniji i sve što flaširaju beleži se kao naša proizvodnja.

VISKI U PRVOM PLANU

U diplomatskim predstavništvima Srbije i dalje se služi viski osim srpskih vina.

- Vinarima se obraćaju isključivo za Sretenje kako bi za Dan državnosti poslužili domaća vina i rakija - kaže Pešić. - Međutim, vinari se ljute što se novac izdvaja za viski, a ne i za srpska vina. Ako predstavljaju svoju zemlja, trebalo da je predstavljaju u svim segmentima. Svaki stranac koji dođe ovde želi da proba srpsko vino. Njemu ne treba ni francusko, italijansko, već ono što je proizvedeno u Srbiji.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane