Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Srpski proizvodi na rafovima

24. februar 2014. 06:55:23 Pročitano 2791 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U trgovinskim lancima u Srbiji udeo uvozne robe dostiže do 30 odsto i ta struktura nije se bitno promenila u odnosu na period od pre nekoliko godina, uprkos činjenici da smo u međuvremenu za mnoge proizvode smanjili carinske barijere. Istraživanja pokazuju i da se najviše uvoze neprehrambeni proizvodi, poput kućnih aparata, elektronskih uređaja, tekstila, posuđa i sezonskih artikala, i to iz susednih država, iz zemalja Evropske unije i Kine. 

 

U vodećim maloprodajnim lancima, iako ne postoji precizno istraživanje, kažu da je na rafovima, odnos zastupljenosti u ukupnoj ponudi robe i dalje oko 70 prema 30 odsto u korist domaće robe i da neznatno oscilira, zavisno od prodajnog formata.

- U maloprodajnim objektima "Rode" na policama ima oko 70 posto proizvoda domaćih proizvođača i naš cilj je da ponudu i dalje kontinuirano prilagođavamo potrebama potrošača, prema prodajnim objektima - kažu u "Merkatoru S", u okviru kog posluje ovaj prodajni lanac.

- Saradnja sa domaćim proizvođačima nam je jako važna, jer na taj način čuvamo radna mesta i u krajnjem, kupovnu moć naših potrošača.

U grčkom lancu "Super Vero" gotovo 80 odsto ukupnog asortimana čine domaći proizvodi, a preostalih 20 odsto se uvozi. Ta struktura poslednjih godinu dana nepromenjena i da se najčešće pazare kao i svuda osnovne životne namirnice. Sličan udeo je i u "Maksiju", "Tempu", "Univereksportu", "Disu", "Intereksu", "Gomeksu"...

Građani najčešće pazare proizvode koji inače "ulaze" u dnevnu potrošačku korpu. Najprodavaniji artikli su iz kategorije mesa i mesnih prerađevina, hleba i peciva, zatim mleka i mlečnih proizvoda, voća i povrća, vode i sokova...

U Srbiji je zbog niskog životnog standarda već godinama cena glavni orijentir.

- Dubina džepa presudno utiče na odluku o kupovini određenog proizvoda - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Kvalitet naših proizvoda nije sporan, ali lojalnost kupaca na duže staze u uslovima besparice može da se obezbedi jedino većom konkurencijom i snižavanjem cena.

PRIVATNE ROBNE MARKE

RASTE učešće privatnih trgovačkih marki u ponudi velikih supermarketa, jer nude znatno niže cene. Prometnici sve češće prodaju sopstvene robne marke. Pored brašna, pirinča, kafe, kao privatne robne marke, u ponudi su i jogurt, pavlaka, sir, ali i mesne prerađevine, kobasice i salame. Takvi proizvodi su i do 20 odsto jeftiniji od standardne ponude.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane