Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Jabuku kupe za 15, a prodaju za 100 dinara

23. februar 2014. 09:01:06 Pročitano 2979 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvođači voća kažu da su otkupne cene takve da im se više isplati da njime hrane svinje. Te mizerne otkupne cene diktiraju nakupci. Jabuku kupe nekad za samo 15 dinara po kilogramu, a istu takvu mi plaćamo i 100 dinara.

 

Dobar prošlogodišnji rod, manji izvoz, a veliki uvoz, neorganizovan otkup i niska platežna moć građana doveli su do toga da cene kod primarnih proizvođača padnu. I dok se voćari žale, nakupci su zadovoljni jer su oni koji proizvode voće prinuđeni ili da prihvate malu cenu, ili da plodove bace, pošto većina nema hladnjače. Ipak, krajnji potrošači nemaju koristi od male veleprodajne cene.

- Voće zahteva mnogo prskanja, a svaki preparat je skup. Danas se u poljoprivredi više ništa ne radi ručno, pa voćke prskamo traktorom, radnicima koji nam pomažu u branju plaćamo oko 2.000 dinara dnevno, a onda se pojave otkupljivači koji nam ponude sramotnu cenu koju često moramo da prihvatimo - kaže Radovan Martić, proizvođač krušaka iz Ivanjice.

Kako bi se izborili sa problemom hladnjačara koji diktiraju cenu, grupa voćara iz čačanskog kraja napravila je svoju hladnjaču.

- Hladnjača koja ima kapacitet 1.200 tona omogućava nam da prodajemo jabuke kad mi hoćemo, pa nismo prinuđeni da izađemo na tržište u ovakvim uslovima, ne moramo da pristajemo na ucene i možemo da sačekamo bolju cenu. Problem je što mi trenutno proizvodimo četiri, do pet puta više od kapaciteta hladnjače, a ovakvo postrojenje košta 1,1 milion evra - kaže Nebojša Jovanović iz udruženja Čačanska jabuka.

Poljoprivrednici često nemaju mogućnosti da sami svoje plodove nude na pijacama, pa ih prodaju nakupcima po nižoj ceni. To isto voće na kvantašima se zatim prodaje po znatno višoj ceni, a tamo ga otkupljuju trgovci koji cenu dodatno dižu na zelenim pijacama, ili u prodavnicama.

- Za 30 kilograma jabuka padalica zaradili smo 150 dinara, koliko košta i litar soka od ove voćke. Pokušali smo da prodamo voće na pijaci u Beogradu, ali skup nam je prevoz od ivanjičkog kraja, zakupnina tezge na pijaci košta mesečno skoro 4.000 dinara, a dodatna dnevna taksa još oko 300 dinara. Sve to diže cenu voća - kaže Jelica Miljković, proizvođač jabuka iz Ivanjice.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGMO: Nije otrov, ali nije ni zdravo Na vrh strane