Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Cigarete ponovo nude ispod tezge

15. februar 2014. 07:55:13 Pročitano 2672 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na pijacama šverceri nude cigarete po ceni nižoj za oko 20 odsto u odnosu na onu u prodavnicama. Izvori „Blica“ kažu da je ovo uzelo maha, odnosno da je svaka peta cigareta koja se popuši u Srbiji prokrijumčarena ili falsifikovana. S druge strane, promet cigareta u Srbiji za samo godinu dana pao je za 20 odsto. Cigarete se najčešće krijumčare autobusima, kamionima i vozovima, jer se veruje da će tovar tako proći bez detaljnih kontrola.

 

Kako saznaje „Blic“, u Albaniji, Bugarskoj, na Kosovu, Makedoniji, ali i u okolini Mojkovca u Crnoj Gori, postoje ilegalne fabrike koje prave falsifikate svih vrsta cigareta koje se koriste u ovom regionu. Jedan deo dolazi i iz Kine i sa Bliskog istoka. Preko luka Bar, Drač i Solun, švercovana roba dolazi do Srbije, koja služi kao tranzit ka državama Evropske unije, najčešće ka Rumuniji, koja se još ne nalazi u Šengen zoni. Deo tih cigareta ostaje i u našoj zemlji, gde se prodaje na pijacama, preko oglasa ili na internetu.

- U poslednjih 13 meseci oduzeto je 38.917 paklica raznih cigareta i 1.480 kilograma rezanog duvana, raznog nepoznatog kvaliteta. Novčane kazne kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a ako se radi o većem obimu šverca, nadležni organi podnose i krivične prijave - kaže Goran Macura, načelnik tržišne inspekcije.

Nakon nekoliko poskupljenja prouzrokovanih povećanjem akciza, građani Srbije prvo su se okrenuli kupovini nelegalnog rezanog duvana, a potom i švercovanih cigareta, koje su za petinu jeftinije od legalnih.

- Svaka zemlja sa relativno velikim porezima na duvanske proizvode teren je na kojem krijumčari računaju na visoku zaradu. Jedna vrsta šverca je kada poznate cigarete koje su legalne u jednoj zemlji ulaze ilegalno u drugu zemlju. Druga vrsta su falsifikati poznatih marki, koje se nude po mnogo nižoj ceni od originala - objašnjava za „Blic” dobro obavešteni izvor.

Zarada na švercovanim cigaretama je od 80 do 90 odsto, pogotovo kada se u njih ne stavlja svež duvan, nego onaj koji je, zbog isteklog roka trajanja, ili pojave gljivičnih oboljenja, trebalo da bude uništen.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane