Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OPREZ: 10 miliona aplikacija za android ima virus!

12. februar 2014. 08:15:36 Pročitano 2679 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stručnjaci IT bezbednosne kompanije „Kaspersky Labs“ upozoravaju da trenutno cirkuliše više od 10 miliona aplikacija kompromitovanih virusima, koje bez dozvole korisnika mogu s njegovog Androida da šalju poruke i raspolažu njegovim privatnim informacijama. Virusi i zloćudni programi postaju sve veći problem u svetu mobilnih telefona, pogotovo zbog krađe informacija o finansijama.

Problem je otvorenost

Tokom prošle godine postignut je veliki napredak u rešavanju bezbednosnih pretnji za mobilne naprave, ali od 2011. opasnost od zloćudnih programa malvera postala je veliki problem za korisnike Android uređaja. Prema najnovijim istraživanjima, otkriveno je više od 10 miliona aplikacija koje mogu da izazovu brojne probleme na smartfonima. Razlog što hakeri ciljaju uglavnom platformu Android jeste njihova politika otvorenih i posredničkih prodavnica aplikacija, za razliku od Apple iTunes radnje, koja proverava i kontroliše sve dostupne programe.

Meta su finansije

- Android privlači neverovatnih 98,05 odsto poznatog malvera, nijedan drugi operativni sistem nije toliko ugrožen - rečeno je u izveštaju „Kaspersky Labsa“.

Prema navodima iz njega, sajber-kriminalci koriste i legitiman softver kako bi širili svoje viruse. Najčešći su programi koji su napravljeni da se domognu informacija o finansijama korisnika.

Sajber-kriminal

NAJTRAŽENIJI BROJEVI RAČUNA

U većini slučajeva zloćudni programi i virusi namenjeni su krađi privatnih informacija, pogotovo finansijske prirode. Takođe, često imaju zadatak da šalju masovne spem poruke. Poseban problem bila je mobilna verzija trojanca Carberp, koja je služila da krade akreditive korisnika pri komunikaciji s bankama.

Izvor: kurir-info.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane