Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ovako će izgledati novi račun za struju

26. decembar 2013. 08:18:01 Pročitano 2736 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi računi za električnu energiju, koji će građanima stići u februaru 2014, sadržaće podatke o dugu, novom zaduženje, ali i podatke koliko trošimo u odnosu na ranije. Preduzeće „EPS Snabdevanje“ dostavilo je, na zahtev Ministarstva energetike, predlog novog računa. Javnosti će, posle dorade resornog ministarstva, biti predstavljen u subotu. “Blic” je imao uvid u predloženo rešenje.

- Na prvoj strani računa će, uz podatke o dugovanjima, grafički biti prikazana i potrošnja po mesecima. Građani će prvi put imati mogućnost da vide koliko su struje potrošili u odnosu na prethodni mesec i koliko je to u odnosu na prosečnu potrošnju drugih domaćinstava. Na prvoj strani, pored uplatnice, biće i uputstva o tome kako ostvariti popust na utrošenu struju od pet odsto - kaže naš sagovornik iz EPS-a.

Na poleđini računa biće detaljni podaci o potrošnji i ceni struje po zonama i tarifama. Ovde će biti prikazana i stara dugovanja za RTV pretplatu.

Dosad su na poleđini bile samo stalne informacije o snazi uređaja i definicije stručnih pojmova. Ovi podaci će i sada biti na ovom mestu, ali u formi stupca.

Jelena Vujović, direktor sektora za odnose sa javnošću u Elektroprivredi Srbije, kaže za „Blic“ da će novi račun imati sve podatke kao i prethodni.

- Informacije će biti samo preglednije. EPS je i ranije imao ideju da na prednju stranu računa stavlja osnovne podatke, a na poleđinu obračun i detalje. Nismo, međutim, mogli da štampamo dvostrano. Sada smo za ovakvu mogućnost raspisali tender - objašnjava Jelena Vujović.

Ona dodaje i da će novi račun izgledati kao račun za fiksnu i mobilnu telefoniju, ali i kao računi za struju u mnogim razvijenim zemljama.

Vujovićeva napominje i da je predlog novog računa verzija na koju će sugestije za koji dan dati Ministarstvo energetike.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, najavila je predstavljanje računa za subotu, 28. decembar.

- Račun će biti pojednostavljen i jasan svima bez obzira na nivo obrazovanja. On će biti poslat na kućne adrese, biće to obračun za struju za januar 2014. godine - rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarstvo energetike je tražilo od EPS-a pre nekoliko meseci da u „najkraćem mogućem roku pošalje predlog izgleda novog računa“. Nezadovoljstvo građana i gužve po distribucijama, EPS je prvo stvorio formiranjem novog preduzeća „EPS Snabdevanja“ koje se bavi naplatom struje. Potrošači su bili dodatno zbunjeni dobijanjem dve koverte sa obaveštenjima o starom dugu i novom zaduženju. 

U prethodnih godinu dana Ministarstvo energetike je više puta upozoravalo Elektroprivredu Srbije da je njihova obaveza da računi budu pregledni, kako bi svi kupci imali jasan uvid u potrošnju i kako bi im se olakšalo izmirivanje obaveza.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane